open-navfaktor-logo
search
Šesti dan nemira
U Francuskoj 700 uhapšenih, zapaljen auto gradonačelnika Pariza, povrijeđeni mu supruga i dijete
Francuska je doživjela petu noć nemira, uz teške sukobe između policije i napadača u gradu Marseilleu na jugu.
02.07.2023. u 10:43
get url
text

Kako piše BBC, prethodna noć je ipak bila mirnija nego ranije.

Podsjetimo, neredi su počeli nakon što je policija u utorak u pariškom predgrađu Nanterre ubila 17-godišnjeg dječaka alžirskog porijekla Nahela.

Tokom noći uhapšeno je više od 700 osoba, što je oko 300 manje nego noć prije.

Na ulicama francuskih gradova bilo je raspoređeno 45 hiljada policajaca.

U južnom pariškom predgrađu L'Haÿ-les-Roses napadači su napali kuću gradonačelnika. Napad se dogodio u 1.30 sati, kada je Vincent Jeanbrun bio u svojoj kancelariji.

Njegova supruga i dvoje djece spavali su kada su nepoznati napadači provalili kroz vrata dvorišta i zapalili automobil.

Kada su njegova supruga i mala djeca pokušali pobjeći, pogođeni su vatrometom usljed čega su njegova supruga i jedno od djece povrijeđeni.

- To je bio pokušaj ubistva - rekao je gradonačelnik Jeanbrun.

Policija je započela istragu.

U Parizu je policija izbacila demonstrante sa Trga Concorde i povećala osiguranje na aveniji Jelisejska polja nakon poziva demonstrantima na društvenim mrežama da se tamo okupe.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire pozvao je u subotu osiguravajuće kompanije da ubrzaju procedure za isplatu pogođenim trgovcima i preduzetnicima.

- Kompenzacija mora stići što je prije moguće - rekao je on, dodajući da to uključuje 250 trafika, 250 banaka i 200 supermarketa, prenosi Fena.

Tinejdžer Nahel M., kojeg je u utorak ubio policajac tokom rutinske saobraćajne provjere, sahranjen je u subotu na groblju Mont Valerijen u Nanterreu, u prisustvu majke, bake i nekoliko stotina ljudi koji su došli da se oproste od njega.

Ceremonija je završena oko 17.30 sati i protekla je “veoma mirno”, uz prisustvo velikog broja mladih ljudi, saznaje BFMTV od osobe koja je prisustvovala sahrani.

Policajac, 38 godina star, koji je ispalio smrtonosni hitac, optužen je za ubistvo s predumišljajem i u četvrtak mu je određen pritvor.

Objavljen je i videosnimak na kojem se vidi trenutak kada je policija upucala Nahela M. Policija je 27. jula zaustavila mladića dok je vozio automobil, prenosi NBC NEWS. Na snimku se vidi da ga je policajac upucao u trenutku kada je pokrenuo vozilo poslije zaustavljanja.

Nakon toga je vozilom udario u ogradu na raskrsnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.