open-navfaktor-logo
search
Novi zakon
U Italiji će biti zabranjene engleske riječi u službenoj komunikaciji, kazna do 100 hiljada eura
Prema novom zakonu koji je predstavila stranka premijerke Giorgiae Meloni, Italijani koji koriste engleske i druge strane riječi u službenoj komunikaciji mogli bi se suočiti sa kaznama do 100.000 eura.
02.04.2023. u 16:55
get url
text

Zakon je predstavio član donjeg doma italijanskog parlamenta Fabio Rampeli, a italijanska premijerka je podržala njegov prijedlog, prenio je CNN.  Iako zakon obuhvata sve strane jezike, posebno je usmjeren na "anglomaniju" ili korištenje engleskih riječi.

Nacrt zakona navodi da engleske riječi "ponižavaju i umrtvljuju" italijanski jezik dodajući da je to još gore jer Velika Britanija više nije dio EU.

Prijedlog zakona, koji tek treba da ide na parlamentarnu raspravu, zahtjeva od svih koji obavljaju dužnost u javnoj upravi da imaju "pisano i usmeno znanje italijanskog jezika i da vladaju njime".

On, također, zabranjuje korištenje engleskog jezika u službenoj dokumentaciji, uključujući "akronime i nazive" radnih mjesta u kompanijama koje posluju u zemlji.

Dodatno, strani subjekti bi prema novom zakonu morali da imaju izdanja svih internih propisa i ugovora o radu na italijanskom jeziku.

- Nije samo stvar mode, jer moda prolazi, već anglomanija ima posljedice za društvo u cjelini - navodi se u nacrtu zakona.

Prvi član zakona osigurava da čak i u kancelarijama za strance koji ne govore italijanski, on mora biti primarni jezik.

Svi oni koji ne budu poštovali zakon mogli bi dobiti kazne između 5.000 eura i 100.000 eura.

Prema predloženom zakonu, Ministarstvo kulture osnovalo bi komisiju čija bi nadležnost uključivala "ispravnu upotrebu italijanskog jezika i njegov izgovor" u školama, medijima, trgovini i oglašavanju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.