open-navfaktor-logo
search
Žele unuke
U Japanu roditelji organiziraju događaje za pronalaženje bračnih partnera djeci
Sve manje Japanaca odlučuje se za brak i decu, a njihovi roditelji u želji da dobiju unuke odlaze na organizirane događaje za sklapanje brakova kako bi pomogli djeci da nađu odgovarajućeg bračnog partnera.
05.09.2023. u 10:01
get url
text

S obzirom na rastuće životne troškove, loše ekonomske izglede i zahtjevnu radnu kulturu, danas se sve manje Japanaca odlučuje vjenčati i imati djecu. Tu uskaču njihovi roditelji, zabrinuti zbog sve manjih šansi da imaju unuke, piše CNN.

Na susretima "omiai" – posredovanja u sklapanju braka roditelji govore o svojoj odrasloj, slobodnoj djeci, za koju se nadaju da će pronaći ljubav. Svaki od roditelja izdvaja 14.000 jena (89 eura) kako bi sudjelovali na takvom događaju.

- Ideja da je u redu da roditelji pomognu svojoj djeci da se vjenčaju na ovaj način postala je sve raširenija - rekla je Noriko Miyagoshi, direktorica firme koja već gotovo dva desetljeća organizira događanja za sklapanje braka. U prošlosti su se ljudi možda sramili dolaska na te događaje. Ali vremena su se promijenila - dodala je.

U Japanu je danas sve manje brakova i manje ljudi. Stanovništvo je već dugo na silaznoj putanji i u godini do siječnja, prema vladinim podacima, pretrpjelo je rekordan pad od 800.523 na 125,4 milijuna.

Broj novoregistriranih brakova u Japanu u 2021. godini pao je na 501.116, što je najmanje od kraja Drugog svetskog rata i samo polovina broja brakova sklopljenih 1970-ih godina. Japanci i sve kasnije stupaju u brak – prosječna starost 2021. godine bila je 34 godine za muškarce u odnosu na 29 u 1990. godini, i 31 godina za žene u odnosu na 27, koliko je bila 1990. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.