open-navfaktor-logo
search
Poslodavci
U narednoj godini manje cijene električne energije s ciljem zaštite bh. privrede
Smanjenje cijene će se izvršiti na način da se napravi korekcija ulaznog parametra koji utiče na cijenu tržišnog snabdijevanja na način da se on smanji za jedan euro po megavat satu 
27.11.2019. u 15:35
get url
text

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine iniciralo je sastanak s predstavnicima Vlade Federacije BiH i JP Elektroprivreda BiH o cijenama električne energije koje su krajnjim kupcima koji se snabdijevaju u okviru tržišnog snabdijevanja ponuđene od strane JP Elektroprivreda za 2020. godinu.

Na sastanku je dogovoreno je da će JP Elektroprivreda BiH, kao društveno odgovorna kompanija iznaći mogućnost da u skladu s metodologijom smanji cijene električne energije koje nudi svojim kupcima za 2020. godinu i na taj način zaštiti bh. privredu od negativnih uticaja koje bi imalo povećanje cijene električne energije na krajnje kupce.

Na sastanku je zatraženo da se eventualno smanjenje cijene koje bi se izvršilo primjeni i na kupce koji su već potpisali ugovore o snabdijevanju za 2020. godinu, a u cilju nediskriminatornog pristupa prema svim kupcima električne energije koje snabdijeva JP Elektroprivreda BiH.

-Smanjenje cijene će se izvršiti na način da se napravi korekcija ulaznog parametra koji utiče na cijenu tržišnog snabdijevanja na način da se on smanji za jedan euro po megavat satu. U cilju nediskriminatornog pristupa prema kupcima koji su prethodno zaključili ugovore o snabdijevanju za period 1. januara - 31. decembra 2020. godine izvršit će se aneksiranje zaključenih ugovora u svrhu primjene korekcije ulaznog parametra za jedan euro po megavat satu. Na osnovu ovih cijena će se pripremiti Plan poslovanja JP Elektroprivreda BiH za 2020. godinu koji će biti upućen Nadzornom odboru i Vladi FBiH na usvajanje - navodi se u dopisu.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH pozdravili su dogovor postignut na sastanku s predstavnicima Vlade FBiH i JP Elektroprivrede BiH.

-Zahvaljujemo predstavnicima Vlade FBiH i naše članice JP EPBiH na uloženom trudu da u narednoj godini ne bude najavljenog značajnog uvećanja cijene električne energije za privredne potrošače. Do blagog rasta cijena električne energije će doći, ali ono neće biti u onom omjeru koji je prethodno bio najavljen iz EPBiH - ističu iz UPFBiH.

Ovakva odluka JP Elektroprivreda BiH da smanji cijenu, odnosno, usvajanjem iste kroz plan poslovanja JP Elektroprivreda BiH za 2020. godinu od strane Vlade FBiH, pokazuje da su Vlada FBiH i JP Elektroprivreda BiH spremne pronaći balans između potrebe za stabilnošću i dugoročnom održivošću poslovanja EP BiH i koncerna EPBiH, s jedne strane i potreba da se građanima i privrednim subjektima osigura pristupačno i stabilno snabdijevanje električnom energijom s druge strane.

-Udruženje poslodavaca FBiH je pokazalo da se kao i prošle godine uspjelo izboriti da zaštiti svoje članice od naglog povećanja cijene električne energije. Kao Udruženje koje okuplja 22.000 poslovnih subjekata u FBiH smatramo da se pitanje povećanja cijena električne energije mora rješavati dugoročno, na način da u narednim godinama u decembru nemamo opet nove pregovore i razgovore oko smanjenja najavljenih cijena. Pozivamo Vladu Federacije BiH i Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije da sistemski pristupe rješavanju pitanja cijena električne energije za privredu. Jer, električna energija nije samo roba, ona je resurs čija dugoročno stabilna cijena značajno može doprinijeti povećanju konkurentnosti, rastu i razvoju bh. privrede. Električna energija je za većinu proizvodnih kompanija jedna od najznačajnijih ulaznih komponenti proizvodnje i svako povećanje negativno utiče na konkurentnost naših kompanija i države u cjelini. Istovremeno, zbog povećanja cijena električne energije proizvođači i pružatelji usluga su najčešće prisiljeni povećavati cijene svojih proizvoda i usluga, što najviše osjete građani - naglašavaju iz UPFBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.