open-navfaktor-logo
search
Pojačana kontrola
U RS-u 964 vozača isključeno iz saobraćaja zbog alkohola, 118 zadržano na triježnjenju
Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) su u okviru pojačane kontrole učesnika u saobraćaju koja je organizovana 15., 16. i 17. jula 2021. godine na području RS-a, zbog prisustva alkohola u organizmu iz saobraćaja isključili 964 vozača, a zbog prisustva alkohola preko 1,5 g/kg 118 vozača zadržano je lišenjem slobode do otriježnjenja odnosno oporavka.
19.07.2021. u 10:59
get url
text

- Zbog utvrđenog prisustva droge ili psihoaktivnih supstanci u organizmu i odbijanja da se podvrgnu ispitivanju, policijski službenici su sankcionisali 40 vozača – saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Navodi se da su u kontrolama koje su organizovane posredstvom punktova, kontrolisana sva eventualna kršenja zakonskih odredbi, ostvarujući vid kontrole tzv. lijevak, a po principu nulte tolerancije.

Tokom navedena tri dana ukupno kontrolisano je 19.240 učesnika u saobraćaju, a u činjenju prekršaja iz oblasti sigurnosti saobraćaja zatečena su 6.494 učesnika u saobraćaju.

- Zbog počinjenih prekršaja, od višestrukih povratnika u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti sigurnost saobraćaja, policijski službenici su privremeno oduzeli osam motornih vozila. Na području Policijske uprave Bijeljina oduzeta je poluautomatska puška i 50 kilograma duhana u rifuzi, a na području PU Foča od vozača je oduzeto 2 grama spida i 1,5 grama marihuane - navodi se u saopćenju.

Ova akcija provedena je u okviru kampanje "Vozi oprezno - putuj bezbjedno", čiji je cilj smanjenje broja poginulih u julu i avgustu.

- U periodu januar - juni 2021. godine dogodila se 4.681 saobraćajna nezgoda, što je više za 16 posto u odnosu na isti period 2020. godine. U saobraćajnim nezgodama poginulo je 36 osoba, odnosno jedna osoba više u odnosu na uporedni period, teže je povrijeđeno 206 lica (manje za 5,1 posto), dok je lakše povrijeđeno 1.111 osoba (više za 10,8 posto) - navodi se u saopćenju.

Saobraćajne nezgode su najčešće prouzrokovali vozači koji su upravljali motornim vozilom pod dejstvom alkohola (571), zatim vozači do dvije godine vozačkog staža (521), osobe bez položenog vozačkog ispita (178) i četiri vozača koja su upravljala vozilom pod dejstvom droga ili psihoaktivnih lijekova.

Iz MUP-a RS-a apeluju na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače, da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima i stanju na putevima, te da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.