open-navfaktor-logo
search
Iz sudnice
U slučaju "Memić" svjedočili policajci: Zeleni "clio" spomenut istu noć, sve patrole tražile su to vozilo
U Sudu Bosne i Hercegovine jutros je nastavljeno suđenje u predmetu "Dženan Memić".
13.01.2022. u 12:39
get url
text

Kao svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine jutros su svjedočili pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) i jedan pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo, a koji su bili involvirani u slučaj neposredno nakon pronalaska Alise Mutap i Dženana Memića u Velikoj Aleji.

Prvi svjedok Nebojša Veljović, pripadnik DKPT-a koji je u međuvremenu penzionisan, zajedno sa kolegom Nedžadom Hrvatom kritične noći obilazio je rusku i kuvajtsku rezidenciju u Velikoj Aleji, kada je, kako je naveo, iza jednog drveta, na početku Velike Aleje, pred njih izašla Alisa Mutap. 

- To je bilo oko 22.30 ili 22.35 sati, neposredno kod hotela Casa Grande. Mahala je da se zaustavimo, mi smo otvorili prozor. Rekla nam je "Molim vas pomozite, udarilo nas je auto velikom brzinom". Izašli smo, pokazala je u pravcu gdje je momak ležao. Prišli smo, provjerili da li diše, disao je sa krkljanjem. Nismo smjeli da ga diramo, bio je u besvjesnom stanju, nije se odazivao - kazao je svjedok. 

"Momka nismo smjeli dirati"

Dodao je da je Memić bio na dva-tri, do pet metara od mjesta gdje ih je Alisa zaustavila.

- Patike su mu bile na nogama. Ležao je na lijevom boku, lijevom stranom lica na zemlji, vidjeli su se tragovi krvi oko njega, više kapi krvi u krugu od oko jedan metar - kazao je svjedok.

Kako je dalje ispričao, kada su vidjeli da njemu ne mogu pomoći jer ga nisu smjeli pomjerati, okrenuli su se djevojci, a dežurnom operativnom su javili šta se desilo kako bi obavijestio MUP KS i Hitnu pomoć. 

- Ona je bila vidno krvava, u obje ruke je imala po jedan mobitel. Otvorili smo prvu pomoć. Nedžad joj je pomagao i ispitivao je. Rekla mu je ime, prezime, da pati od epilepsije, da studira... - ispričao je Veljović. 

Na pitanje tužioca kada su zvali dežurnog operativnog, rekao je da je to bilo odmah "čim su završili s momkom koji je ležao, nakon možda dvije minute". Rekao je da su dali informaciju da su dvije osobe povrijeđene, da hitno treba pomoć i da obavijeste kantonalni MUP. Poslije 10-ak minuta ponovo su zvali da pitaju zašto ne dolazi Hitna.

Za to vrijeme, kako je naveo, Dženan se grčio i jače krkljao. Tada su stigli pripadnici MUP-a KS, dvojica njih, kojima su prenijeli šta se dešava. Kazao je i da je još bilo šetača, koje su oni preusmjeravali, te da su vratili i dva vozila. 

Ispričao je da je i u trenutku kad je Hrvat bio s djevojkom pored njihovog službenog vozila zazvonio jedan od telefona, da je ona rekla nekom od njih da se javi, da je to njen tata, te da nije vidio ko se javio i s njim razgovarao. 

Rekao je da je više od 20 minuta trajalo dok je došla Hitna pomoć. Također je kazao i da je slikao telefonom Dženana dok je ležao, "upravo misleći da bi moglo biti od koristi sutra da se dokaže".  Rekao je da su mu patike bile na ivičnjaku, a ostatak tijela na zemljanoj površini. Fotografiju koju je napravio dostavio je MUP-u KS na CD-u, kazao je Veljović. 

Rekao je da je otprilike u isto vrijeme kad i prva Hitna pomoć, stigao i Alisin otac, da je krenuo prema njoj i da su mu rekli da je ona dobro, da nema potrebe da je on vozi jer su pitali može li i ona u isto sanitetsko vozilo, a onda je došla i druga ekipa Hitne pomoći. 

- Hitna kad je došla, prvo su krenuli prema Alisi, onda smo im rekli za momka. Oni su odmah uzeli nosila, stavili ga i prevrnuli na leđa, međutim on se počeo gušiti i vratili su ga na bok i tako ga unijeli u vozilo. Pokušavali su da mu skinu jaknu unutra i onda su zvali kolege iz MUP-a, poslije sam čuo da su mu našli pištolj. Njega su odvezli, a Alisu smjestili u drugu Hitnu. Kolege su postavile traku, vraćali ljude i vozila, tražili su kartone da pokriju tragove, bilo je krvi i nekog stakla... - kazao je. 

Odgovarajući na pitanje advokatice Nine Kisić, svjedok je potvrdio da je među vozilima koja su naišla bio i crni "touareg" sa diplomatskim tablicama. 

Advokat Ermin Gačanović pitao je svjedoka je li među tragovima bio i komad laka zelene bojke, na što je on kazao da jeste i da je to svojim očima vidio. 

Optuženi Hasan Dupovac ga je pitao za obilazak okolnih objekata u potrazi za videonadzorom, na što je svjedok kazao da je s kolegama iz MUP-a KS 40-ak minuta nakon što ih je Alisa zaustavila išao do kuvajtske rezidencije, te da im je momak iz osiguranja kazao da mogu vratiti kamere samo 30 minuta, te da se obrate dežurnom koji može vratiti snimke i sedam dana. 

Imena i godina, odnosno izgleda zaštitara nije se mogao sjetiti, osim da je bio muškarac. 

Upitan da li je vidio Dupovca tu noć na mjestu događaja, odgovorio je odrično. 

Na upit advokata Kadrije Kolića kazao je da je Alisa na sebi imala kožnu jaknu i crne pantalone, da joj je kroz rukave išla krv, da je bilo krvi po službenom autu i po odjeći njegovog kolege. Upitan je li to vidio i tužilac, svjedok je rekao da je on došao nakon sat, da je Hitna povrijeđene već odvezla, ali da je "možda mogao vidjeti na karambolci od njihovog auta". 

Različite informacije o broju povrijeđenih

Sudija Nenad Šeleda pitao je svjedoka da li je Alisa navela kakvo vozilo ih je udarilo, a on je rekao da je samo kazala "vozilo", ali nije znala ni kakvo ni iz kojeg pravca je naišlo. 

Nakon Veljovića svjedočio je Nevzet Kovač, vođa jedinice za osiguranje ambasada, rezidencija i drugih objekata, kojeg su Veljović i Hrvat kritične noći obavijestili šta se desilo, nakon čega je on zvao dežurnog operativnog DKPT-a, koji je o tome obavijestio Hitnu pomoć i MUP KS.

On je rekao da su ga nazvali i rekli mu da se desila nesreća i da su dvije osobe povrijeđene. 

- Nakon nekog vremena opet su zvali i rekli da se niko nije pojavio i ja sam opet zvao dežurnog da zove Hitnu i MUP KS - rekao je, kazavši da je između dva poziva prošlo 10 do 15 minuta. 

Na upit advokata Ermina Gačanovića da li je i ranije u karijeri imao ovakvih događaja, svjedok je kazao da jeste, te potvrdio da u ovom slučaju nije postupano ništa drugačije nego inače. 

Nakon njega svjedočio je i dežurni operativni DKPT-a tu noć Elvin Demir. 

On je, pak, kazao da mu je Kovač kada ga je nazvao u 22.35 sati rekao da je patrola naišla na saobraćajnu nesreću, da je auto udarilo u drvo i da je povrijeđena jedna osoba. 

- U 22.48 sati ponovo me nazvao i rekao da je povrijeđena još jedna osoba, izgleda teže i da ih je udarilo vozilo i pobjeglo u nepoznatom pravcu. Ja sam tada zvao Hitnu i prenio im to, da znaju da ima i jedna osoba teže povrijeđena - rekao je ovaj svjedok. Dodao je i da je nakon toga zvao Kovača i pitao ga "kakve su ovo informacije, prvo jedna pa druga, da se on bruka i zove kolege iz MUP-a i Hitnu", a da mu je on rekao da je "i on dobio takve informacije". 

Svjedok je u jednom trenutku spomenuo da "ima snimak tih poziva", da je objavljen na društvenim mrežama i u medijima, na što je reagirala advokatica Nina Kisić, kazavši da svjedoci po medijima prate dokaze iz ovog slučaja, te da se postavlja pitanje da li svjedoče po onome što su vidjeli na društvenim mrežama ili po vlastitom sjećanju. 

Sudija Šeleda je i ovog svjedoka pitao da li je rečeno kakvo vozilo ih je udarilo, na što je on odgovorio da nije precizirano, već da je samo rečeno "vozilo". 

Četvrti svjedok Elvedin Boja, penzionisani pripadnik MUP-a KS, kazao je da je kritične večeri oko 22.45 sa kolegom dobio poziv putem radioveze da se u Velikoj Aleji desila nesreća, te da su malo poslije stigli na mjesto događaja i zatekli vozilo DKPT-a i dvojicu policajaca te agencije.

- Na vozilu je bio otvoren gepek i sjedila je ženska osoba. Izašli smo, prišao je Ristivojević i rekao šta se desilo. Ja sam odmah otišao do momka, on je bio pet do 10 metara od vozila DKPT-a. Davao je nagone, iz usta mu je išla krv. Malo sam mu zakrenuo glavu, da se ne bi ugušio, vratio sam se do kolega i rekao da zove Hitnu da ubrza, da su povrede teške - kazao je svjedok. Rekao je da je Dženan bio u ležećem položaju, ali da se "okretao kao kazaljka". 

Na Alisi, kako je kazao, nije primijetio vidljive povrede, a bila je obučena u crne pantalone koje su bile prljave na koljenima i crnu jaknu.

- Nije bila uzbuđena. Nije bilo nikakve reakcije, isto kao da on nije bio s njom, meni je to bilo neshvatljivo - rekao je svjedok.

Ponovio je ono što su rekli njegovi prethodnici o pozivu njenog oca, koji je nedugo potom i došao na mjesto događaja, da je bio kratko i otišao. 

- Mi smo osigurali mjesto događaja, došla je uviđajna ekipa i tužilac, ogradili smo mjesto događaja i niko nije prilazio - kazao je.

Na pitanje Kisić da li je tačno da je jedna patrola išla na adresu Alisinog bivšeg momka Mirze Ploskića, odgovorio je potvrdno, kao i da su se odmah pojavile informacije o malom zelenom vozilu koje je on tih dana vozio. 

Komad zelenog laka 

I on je na upit advokta Ermina Gačanovića kazao da je vidio da je na mjestu događaja bio komadić zelenog laka, kao i da su "sve patrole radile po tom predmetu da se nađe to vozilo". 

Dupovac ga je pitao da li je sve vrijeme bio na mjestu događaja, na što je svjedok kazao da je to tačno. Potvrdio je da za sve to vrijeme Dupovac nije dolazio, kao i da je krim-tehničar Senad Mešić "sve pokupio i odnio u kesi MUP-a KS". Na pitanje Dupovca o kakvoj kesi se radi, rekao je "standardna papirna kesa MUP-a KS za dokazni materijal". 

Sutkinja Džemila Begović je pitala svjedoka kako su znali koje je mjesto događaja, na što je on odgovorio da nije bilo tragova kočenja ili slično, ali da su na osnovu drugih tragova i mjesta pronalaska povrijeđenih to procijenili. 

Advokat Kadrija Kolić, koji je na današnjem ročištu prigovarao na relevantnost ovih svjedoka, naveo je da tužilac zloupotrebljava tužilačku funkciju, kazao je da "sljedeći put može pozvati 10 ovakvih svjedoka". 

S njim su se složile i odbrane drugih optuženih, a djelimično i sudija Branko Perić, koji je pitao tužioca na koji činjenični opis iz optužnice se odnose ova svjedočenja, te je i odbranama ukazao da mogu ranije prigovoriti.

Tužilac je burno reagirao, kazavši kako Tužilaštvo dokazuje da su "dokazi mijenjani, fingirani itd. te da je njima jako bitno da se čuju svi detalji".

Advokat Goran Dragović je kazao da bi "na svakog svjedoka danas mogli uložiti po 15 prigovora relevantnosti, ali da ne žele prekidati" jer su prilikom uvodnih riječi, kada su iznijeli prigovor relevantnosti, bili "izvrgnuti javnom linču". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.