open-navfaktor-logo
search
Autoceste FBiH
U toku sanacija mosta u Počitelju, u promet će biti pušten do početka ljeta
Nakon što su prošlog ljeta primijećene napukline na nekoliko segmenata na mostu u Počitelju ovih dana krenulo se sa sanacijom, a kako su najavili iz Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH most bi u promet trebao biti pušten do početka ljetne sezone.
02.02.2024. u 12:20
get url
text

Autoceste FBiH podsjećaju da je na zahtjev kreditora, Evropske investicijske banke (EIB), angažiran renomirani konsultant, slovenska firma Ponting, za reviziju projekta otklanjanja nedostataka.

Trenutno se po tom projektu završava otklanjanje nedostataka polja 4, a nakon toga će se nastaviti radovi na preostalim zahvaćenim dijelovima rasponske konstrukcije.

Ovim se most vraća u projektirano stanje, odnosno imati će istu nosivost, uporabljivost i trajnost koji su predviđeni glavnim projektom, naveli su iz Autocesta FBiH.

Paralelno s ovim radovima, izvođač radi pripreme za postavljanje ograda, prijelaznih naprava, te pripreme za izvođenje preostalih završnih radova koji će se izvoditi istovremeno s radovima otklanjanja nedostataka.

Također, paralelno s ovim radovima, izvođač izvodi i sve završne radove.

Prema predviđenoj dinamici, ovi radovi bi trebali biti završeni kroz svega par mjeseci, te će most Počitelj, kao i kompletna dionica autoceste na koridoru Vc Počitelj – Zvirovići, u dužini od oko 11 kilometara, biti završeni i pušteni u promet do početka ljetne sezone.

Most Počitelj dugačak je 945 i premošćuje Neretvu sjeverno od Počitelja. Posao njegove gradnje, vrijedan 28 miliona eura, dobio je konzorcij azerbejdžanske firme Azvirt LLC te kineskih tvrtki Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group, koji je kao podizvođača angažirao širokobriješki Hering.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.