open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Ubistvo Miroslava Lazarevića: Vidović osuđen na 19, a Bulatović na 18 godina zatvora
Još tokom iznošenja završnih riječi, tužiteljica Dragica Glušac je tražila dugotrajne zatvorske kazne, tvrdeći da su detaljno isplanirali ubistvo, nabavili oružje, te ukrali vozilo koje su nakon zločina zapalili u Sarajevu da prikriju tragove
13.09.2019. u 14:44
get url
text

Saša Vidović (37) iz Bijeljine i Aleksandar Bulatović (33) iz Banje Luke osuđeni su danas u Okružnom sudu Banja Luka na ukupno 37 godina za ubistva Miroslava Lazarevića u Istočnom Sarajevu u oktobru 2016. godine.

U ponovljenom postupku Vidović je dobio 19 godina robije, a Bulatović 18 godina.

Vrhovni sud RS-a im je ranije ukinuo prvostepenu presudu kojom su pred banjalučkim sudom bili osuđeni na ukupno 39 godina zatvora, te postupak vratio na novo suđenje. Vidović je tada osuđen na 20 godina, a Bulatović na 19 godina zatvora.

Još tokom iznošenja završnih riječi, tužiteljica Dragica Glušac je tražila dugotrajne zatvorske kazne, tvrdeći da su detaljno isplanirali ubistvo, nabavili oružje, te ukrali vozilo koje su nakon zločina zapalili u Sarajevu da prikriju tragove.

Sa druge strane, odbrana je tvrdila da je istraga bila površna, a pojedini dokazi nezakoniti.

Cijeli ovaj postupak praćen je visokim mjerama sigurnosti, ali i kontroverzama.

Otac Aleksandra Bulatovića, Željko Bulatović (55), ubijen je u ponedjeljak u Novom Sadu, a sahranjen je jučer, dan uoči presude sinu.

Kao mogući motiv likvidacije navodila se navodna osveta za ubistvo Lazarevića, za koju je njegov sin osuđen. Međutim, advokat Aleksandra Bulatovića, ali i otac pokojnog Lazarevića, Stjepan Braco Lazarević, su to oštro odbacili.

Željko Bulatović ubijen u ponedjeljak oko 22 sata u novosadskom Novom naselju, ispred zgrade u kojoj je živio posljednjih šest mjeseci.

Optužnica Tužilaštva RS-a teretila je Vidovića i Bulatovića da su 16. oktobra 2016. godine oko 1.50 sati napravili sačekušu u Beogradskoj ulici u Istočnom Novom Sarajevu gdje je Miroslav Lazarević živio. Kada je ovaj naišao u svom vozilu "golf 7", ispalili su prema njemu 24 hica, od čega ga je pogodilo pet, a koban je bio samo jedan u koljeno.

Zatim su pobjegli "BMW-om X5" prema Kantonu Sarajevo, koji su potom zapalili ispred stambene zgrade u Novom Sarajevu. U vozilu su bili puška, dva okvira i municija, koji su se aktivirali usljed plamena i visoke temperature, zbog čega su bili optuženi da su ugrozili živote stanara i izazvali opasnost. Njih dvojica su uhapšeni nakon paljevine, u sarajevskom naselju Hrasno. U optužnici nisu navedeni motivi zločina, ali su iz MUP-a RS-a, odmah nakon njihovog hapšenja, ocijenili da su Lazarevića likvidirali za određen novčani iznos, te da su navodno povezani sa kriminalnim grupama u okruženju

Izricanje prvostepene presude u februaru ove godine, pratile su velike mjere sigurnosti. Nekoliko trenutaka prije izricanja, u Okružni sud Banja Luka je dojavljeno da je podmetnuta bomba, te je zgrada na neko vrijeme evakuisana, a ulica ispred suda tada je blokirana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.