open-navfaktor-logo
search
Akcija FUP-a
Uhapšene dvije osobe iz Tomislavgrada, osumnjičene za obmanu kod dobijaja poticaja za poljoprivredu
Pripadnici Federalne uprave policije (FUP), u operativno-taktičkoj akciji "Faktura", uhapsili su danas dvije osobe iz Tomislavgrada osumnjičene da su prilagali krivotvorene račune kako bi dobili poticaje za poljoprivredu. Ovim je budžet FBiH oštećen za više od 128.000 KM.
07.06.2022. u 15:51
get url
text

Akcija je provedena na području Tomislavgrada i Kupresa, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Livanjskog kantona, a zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela obmane prilikom dobivanja kredita ili drugih pogodnosti, te krivotvorenja isprave.

- Postupajući po naredbi Općinskog suda u Livnu policijski službenici FUP-a su uhapsili osobe inicijala J. B. (1974) i I. B. (1972) iz Tomislavgrada. Izvršen je pretres pokretne i nepokretne imovine koju koriste osumnjičeni, te su privremeno oduzeti predmeti i dokumentacija koji se mogu dovesti sa izvršenjem navedenih krivičnih djela.

Pomenuta lica se sumnjiče da su u određenom vremenskom periodu uz svoje zahtjeve za ostvarivanje prava na dobivanje poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, prilagali krivotvorene račune bitne za ostvarivanje prava na poticajna sredstva, čime je prouzrokovana šteta po Budžet Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu većem od 128.000 KM - saopćeno je iz FUP-a.

U okviru akcije pretresena je i imovina koju koristi i trećeosumnjičeni Ž. D. (1958) iz Kupresa.

- Ovo lice se sumnjiči se da je za određene novčane iznose krajnjim korisnicima nabavljalo krivotvorene fakture, koje bi isti prilagali uz svoje zahtjeve za ostvarivanje prava na dodjelu novčanih subvencija u poljoprivredi - dodaju iz FUP-a.

Uhapšene osobe će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama FUP-a biti predate u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

U provođenju akcije su pripadnicima FUP-a asistenciju pružili policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Livanjskog kantona. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.