open-navfaktor-logo
search
Organizirala grupu
Uhapšeni policajac iz Brčkog zajedno s kolegom omogućavao kćerki da nesmetano prodaje drogu
Osnovni sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora policijskim službenicima I. Ristiću (49) i S. Deniću (48), koji su prije dva dana uhapšeni u nastavku operativno-policijske akcije "Dama".
19.01.2024. u 19:09
get url
text

Umjesto pritvora koji je predložen uslijed bojazni da bi utjecajem na svjedoke mogli ometati krivični postupak, sud je osumnjičenima izrekao mjeru zabrane sastajanja sa svjedocima, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Ristića i Denića sumnjiči se da su 2022. i 2023. godine, znajući da se A. T. i Ristićeva kćerka I. R, koja je dan ranije uhapšena u okviru iste akcije, bave neovlaštenim prometom opojnih droga, iskoristili službeni položaj kako bi im pribavili korist.

Sumnja se da su njih dvojica u više navrata zahtijevali i primili novac da ne poduzmu službene radnje otkrivanja i gonjenja osoba koje se bave neovlaštenim prometom opojnih droga, propisane Zakonom o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH.

Kako se navodi u tužilačkom prijedlogu za određivanje pritvora, oni su pribavljali korist I. R. i A. T. u vidu omogućavanja nesmetane prodaje opojnih droga, osiguravanja povoljnijeg položaja u krivičnim postupcima za I. R, ali i u vidu stvaranja uvjerenja kod konzumenata i prodavača opojnih droga da ona ima zaštitu policijskih službenika i da može ostvariti efektivnu kontrolu nad njihovim postupcima.

Iz Tužilaštva podsjećaju kako se protiv Ristićeve kćerke I. R. i većeg broja osoba, duže vrijeme intenzivno sprovode istražne aktivnosti koje su nastavljene 16. januara izvođenjem operativne akcije kodnog naziva "Dama" i hapšenjem većeg broja osoba.

Sumnja se da je ona s ciljem stjecanja finansijske koristi organizirala grupu za nabavku, prodaju, predaju, prijevoz, držanje i posredovanje u kupoprodaji opojnih droga cannabis sativa l, amfetamin speed i MDMA extasy.

Tako organizirana grupa na području distrikta Brčko djelovala je od januara prošle godine do izvođenja ove akcije, neovlašteno prodajući više od dva kilograma marihuane, više od pet kilograma amfetamina i neutvrđenu količinu tableta MDMA extasy.

I. R. je zajedno s nekoliko pripadnika ove grupe uhapšena, a na prijedlog Tužilaštva jučer joj je određen pritvor od jednog mjeseca zbog sumnje da je počinila krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

VEZANI TEKST - U Brčkom uhapšena dvojica policajaca

U međuvremenu, istražne aktivnosti proširene su i na I. Ristića, njenog oca, kao i na S. Denića, policijske službenike Policije Brčko distrikta BiH koji su zatim, prije dva dana, uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Pošto su sprovedeni pred tužioca i ispitani u ovoj instituciji, Tužilaštvo Distrikta je za njih, također, predložilo određivanje pritvora, što je Osnovni sud Brčko Distrikta odbio izrekavši im mjeru zabrane sastajanja sa svjedocima. Cijeneći da se ovom blažom mjerom ne mogu postići ciljevi uspješnog vođenja krivičnog postupka, Tužilaštvo će na ovu sudsku odluku izjaviti žalbu, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.