open-navfaktor-logo
search
Skandal
Varhelyi zaboravio isključiti mikrofon, čulo se kako europarlamentarce naziva idiotima
Mikrofon mađarskog komesara EU-a Olivera Varhelyija ostao je uključen tokom zasjedanja Evropskog parlamenta u utorak, pa su ga svi mogli čuti kako na mađarskom, nakon jednog od odgovora europralamentarcima, kaže "koliko ima još idiota".
15.02.2023. u 09:27
get url
text

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje odgovarao je na pitanja zastupnika Evropskog parlamenta u vezi s proširenjem Evropske unije na Zapadni Balkan.

Varhelyi je odgovorio na pitanje hrvatskog europarlamentarca Tomislava Sokola, a nakon što je sjeo, zaboravio je isključiti mikrofon i na mađarskom rekao: "Koliko još idiota ima?", vjerovatno misleći na ostale europarlamentarce, pišu mađarski mediji.

Nakon sastanka, Demokratska koalicija objavila je saopćenje u kojem traži Varhelyijevu ostavku, a ako odbije da je podnese, navode da očekuju da ga predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen odmah smijeni.

Dodali su da će o slučaju biti obaviješteni i predsjednik Evropskog parlamenta i Evropske komisije, piše Telex.hu.

O ovom skandalu se oglasila i Tineke Strik, zastupnica u Evropskom parlamentu.

- Bila sam jedan od onih idiota koji su tražili od komesara Varhelyija da sankcioniše Dodikovo (Milorad, predsjednik RS-a i SNSD-a) slaganje sa Putinom (Vladimirom, predsjednikom Rusije) - između ostalog je napisala na svom Twitter nalogu.

Dodala je da je Parlament prošle godine pozvao na istragu o funkcionisanju Varhelyija.

- Krajnje je vrijeme da to sami preuzmemo - istakla je Strik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.