open-navfaktor-logo
search
O porijeklu pandemije
Virusolog iz Wuhana iznio teške optužbe: Tvrdi da je Kina stvorila COVID-19 kao biološko oružje
Kina je namjerno osmislila virus korona kao "biološko oružje", ustvrdio je istraživač Instituta za virusologiju u Wuhanu u intervjuu koji je ove sedmice dao aktivistici za ljudska prava i autorici kineskog porijekla Jennifer Zeng.
28.06.2023. u 22:19
get url
text

Istraživač Chao Shao tvrdi da je virus namjerno osmislila Kina kao "biološko oružje" i da su njegove kolege imale zadatak da identifikuju najefikasniji soj za širenje među različitim vrstama, uključujući ljude, prenosi The Jerusalem Post.

Tokom ekskluzivnog 26-minutnog intervjua, Chao Shao je podijelio anegdotu koja uključuje još jednog istraživača po imenu Shan Chao, koji je navodno priznao da mu je nadređeni dao četiri soja koronavirusa.

Širenje virusa

Shan Chao je dobio instrukcije da testira ove sojeve i odredi koji od njih ima najveći potencijal da zarazi više vrsta, s posebnim naglaskom na infektivnost ljudi.

Chao Shao je također naveo da je nekoliko njegovih kolega nestalo tokom Svjetskih vojnih igara 2019. održanih u Wuhanu.

Prema njegovim riječima, jedna od nestalih osoba je otkrila da su slati u hotele u kojima su smješteni sportisti iz različitih zemalja da "provjere zdravstvene ili higijenske uslove". Međutim, Chao Shao je sumnjao da ove akcije nisu povezane s virusološkim istraživanjima i sugerirao je da su potencijalno uključene u širenje virusa.

Uz to, Chao Shao je otkrio da je u aprilu 2020. poslat u Xinjiang da procijeni zdravstveni status ujgurskih zatvorenika koji su držani u logorima za prevaspitavanje, navodno da bi se ubrzalo njihovo oslobađanje.

Duboko zabrinjavajuće tvrdnje

Ipak, s obzirom na irelevantnost virološke stručnosti u provođenju zdravstvenih pregleda, Chao Shao je snažno implicirao da je njegova misija u Xinjiangu ili da olakša širenje virusa ili da proučava njegove učinke na ljude.

Iako su ova otkrića zapanjujuća i duboko zabrinjavajuća, Chao Shao je naglasio da ona predstavljaju samo djelić cijele slagalice.

Pravo porijeklo pandemije, koja je odnijela živote sedam miliona života širom svijeta, ostaje predmet tekuće istrage.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.