open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Više od 1,2 miliona demonstranata na protestima protiv penzionih reformi u Francuskoj
Više od 1,2 miliona demonstranata marširalo je u utorak u Francuskoj dok su željeznički radnici i osoblje rafinerije započeli štrajkove, a sindikati su pojačali svoju kampanju kako bi pokušali zaustaviti plan Emmanuela Macrona da podigne starosnu granicu za penziju na 64 godine.
08.03.2023. u 10:11
get url
text

Šesti put od početka godine sindikati su proglasili Dan štrajkova i demonstracija širom zemlje. Mnogi protestni skupovi privukli su veći broj ljudi od prethodnih organiziranih od sredine januara, uključujući Marseille, jedan od najvećih gradova Francuske, navode vlasti i lokalni mediji.

- Ideja je da se uvede potpuno zastoj u Francuskoj - rekao je Fabrice Michaud iz ogranka željezničara CGT sindikata, prenosi The Guardian.

Željeznički sindikati pozvali su na neprekidne štrajkove, koji bi mogli utjecati na sve nacionalne vozove, kao i na međunarodne rute, uključujući Eurostar. Akciji su se pridružili sakupljači smeća i vozači kamiona.

Do podneva je oko 39 posto radnika državnog željezničkog operatera SNCF bilo u štrajku, rekao je izvor iz sindikata agenciji France Press, što je najveći broj štrajkača od prvog štrajka protiv izmjena penzionog zakona 19. januara.

U štrajk je uključen i lokalni gradski prijevoz, željeznice i  podzemne željeznice u velikim gradovima, kao i aviokompanije, a do 30 posto letova je otkazano u utorak i srijedu jer su kontrolori leta stupili u štrajk. Oko 24 posto radnika u javnom sektoru prekinulo je rad, a mnoge škole su zatvorene jer su nastavnici održali jednodnevni štrajk. Neki studenti, uključujući Univerzitet Rennes 2 u Bretanji, počeli su blokirati fakultete u ponedjeljak navečer.

U štrajkovima su učestvovali i radnici rafinerije i energetike. Sindikat CGT-a saopćio je da je od utorka ujutro blokirana isporuka goriva iz rafinerija širom Francuske, zbog čega bi benzinske pumpe mogle ponestati ako se protesti nastave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.