open-navfaktor-logo
search
Veliko siromaštvo
"Voz dobrote" sa 750 tona pomoći iz Turske stigao u Afganistan
"Voz dobrote" koji je prevozio 750 tona pomoći koju je prikupilo 11 turskih humanitarnih organizacija uz koordinaciju Ureda za vanredne situacije (AFAD) iz Republike Turske u Afganistan stigao je u ponedjeljak na odredište.
07.02.2022. u 19:18
get url
text

- Voz su na ceremoniji dočekali ambasador Republike Turske Cihad Erginay i zvaničnici afganistanske vlade u sjeverozapadnoj pokrajini Herat – saopćeno je iz Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Ova agencija na Twitteru je objavila da će pomoć, koju čine namirnice, odjeća, pokrivači, medicinski materijal i higijenske potrepštine, biti raspoređena u sve pokrajine Afganistana, ukupno 34.

Voz je krenuo iz Ankare, glavnog grada Turske, krajem januara kako bi isporučio pomoć zemlji koja se suočava s nestašicom hrane i potrebna joj je hitna pomoć.

Voz je prešao 4.168 kilometara, preko Irana i Turkmenistana da bi stigao u Afganistan.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu izjavio je da 12,9 miliona djece u Afganistanu živi u teškim uvjetima i da im je potrebna pomoć.

Šef turskog Crvenog polumjeseca Kerem Kinik prošle sedmice posjetio je Afganistan gdje je održao sastanke na visokom nivou na kojima je razgovarao o raspodjeli humanitarne pomoći Afganistancima.

Humanitarne organizacije tešku situaciju u Afganistanu opisuju kao jednu od najbrže rastućih humanitarnih kriza u svijetu.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), pola stanovništva se suočava s akutnom glađu, više od devet miliona ljudi je raseljeno, a milioni djece ne pohađaju školu.

Prethodno su UN i partneri pokrenuli poziv za finansiranje od 4,4 milijarde dolara da bi spriječili humanitarnu katastrofu u Afganistanu ove godine.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je da su milioni Afganistanaca na rubu smrti, pozivajući međunarodnu zajednicu da oslobodi zamrznutu imovinu Afganistana i pokrene bankarski sistem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.