open-navfaktor-logo
search
Apel nadležnima
WHO i UNICEF: Obrazovanje nastaviti u svim školama u Evropi i Centralnoj Aziji
Rukovodstva Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Fonda Ujedinjenih nacija za pomoć djeci (UNICEF) uputila su apel nadležnim vlastima u Evropi i Centralnoj Aziji da poduzmu potrebne epidemiološke mjere i održavaju nastavu u svim školama.
30.08.2021. u 16:14
get url
text

Direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge izjavio je pandemija COVID-19 imala najteže posljedice po obrazovanje i da je zato iznimno važno da se nastave obrazovni procesi bez zatvaranja škola.

- Nastava u školama ima veliku važnost za mentalno zdravlje, društvene sposobnosti i razvoj sretne i produktivne populacije - kazao je Kluge i dodao da nadležne vlasti trebaju nastaviti provoditi preventivne epidemiološke mjere, a prvenstveno procese vakcinacije i nošenja zaštitnih maski.

Naglasivši da imunizacija predstavlja jedini put ka ponovnom otvaranju društva i stabilizaciji ekonomije, Kluge je kazao da SZO ulaže velike napore u otklanjanju poteškoća u proizvodnji i distribuciji anticovid vakcina.

- Sve škole u Evropi i Centralnoj Aziji trebaju ostati otvorene. Vakcinacija jeste pravo čovjeka, ali je ujedno i njegova odgovornost. Zastoji u nabavkama vakcina su izvor velike zabrinutosti - poručio je Kluge.

Izrazivši zabrinutost zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom u više država, Kluge je kazao da bi do kraja godine u Evropi od posljedica koronavirusa moglo umrijeti 200.000 ljudi.

Zamjenik šefa UNHCR-a za Evropu i Centralnu Aziju Philippe Cori je upozorio da pandemija COVID-19 nije završena.

- Svi smo dužni učiniti potrebne korake kako bi sve škole ostale otvorene u regiji - poručio je Cori.

Iz WHO-a i UNICEF-a savjetuju da se vakciniše svo osoblje škola i učenici stariji od 12 godina koji imaju zdravstvene probleme te da se nastava u školama organizira u što manjim odjeljenjima i sa redovnim covid testiranjem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.