open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud RS
Žalbeno ročište: Pravosnažna oslobađajuća ili novo suđenje za ubistvo navijača u Bijeljini?
Tužilaštvo RS-a zatražilo je danas na žalbenom ročištu u entitetskom Vrhovnom sudu da se ukine prvostepena oslobađajuća presuda Marku Zariću (26) i Petru Bujinoviću (26) optuženima za ubistvo navijača FK Partizan Aleksandra Pantića, 2018. godine u Bijeljini.
16.05.2023. u 15:11
get url
text

Tužiteljica Svetlanka Bijelić očekuje da se postupak u ovom predmetu vrati na novo suđenje, dok odbrana traži da se prvostepena presuda potvrdi, a žalba tužilaštva odbije kao neosnovana.

Pantićeve sestre, koje su danas prisustvovale ovom ročištu, u izjavi novinarima po izlasku iz sudnice, nisu krile razočarenje radom istražnih organa u ovom slučaju, kao i trajanjem sudskog postupka. Pet godina čekaju pravdu, a tek tri godine nakon prvostepene presude, predmet je stigao pred Vrhovni sud RS-a.

Nakon javnog dijela sjednice, vijeće Vrhovnog suda RS-a će u tajnom dijelu zasjedanja donijeti odluku.

Aleksandar Pantić ubijen je 15. septembra 2018. godine, tokom sukoba navijača fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan. Zarić je bio optužen da je prvo pesnicom udario Pantića koji pada na tlo. Zariću i Bujinoviću se stavljalo na teret da su Pantića nastavili tući drvenim motkama. Od zadobijenih povreda, mladić je preminuo na putu za Klinički centar Srbije.

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini uložilo je žalbu na oslobađajuću presudu koju je u maju 2020. godine donio Okružni sud u Bijeljini. Pred vijećem Vrhovnog suda RS-a žalbu je danas obrazložila tužiteljica Bijelić.

Ona je navela da je "jasno i nesporno da je prije ubistva dogovorena tuča navijača dva kluba, Zvezde i Partizana, sa velikim brojem učesnika".

- Stradao je Pantić, sa kojim su se neposredno fizički sukobili Zarić i Bujinović. Povrede su bile ubilačkog porijekla i karaktera - istakla je Bijelić.

Ona je navela da sud u Bijeljini nije pravilno cijenio nalaze vještaka, te da je nepotpuno i nepravilno utvrdio činjenično stanje. Posebno se osvrnula na drvenu držalicu na kojoj su, kako je navela, nađeni tragovi DNK profila Zarića i ubijenog Pantića, a koju je, kao dokaz, sud ocijenio nezakonitim.

- Ovaj dokaz ne bi se mogao smatrati a priori nezakonitim - dodala je.

Podvukla je da je prijedlog tužilaštva da se žalba usvoji, prvostepena presuda ukine i predmet vrati na novo suđenje.

Branilac optuženog Zarića, advokat Petko Budiša, smatra da prvostepeni sud nije učinio povredu krivičnog postupka i da je pravilno utvrdio činjenično stanje.

- Presuda je ispravna i optuženi su pravilno oslobođeni – izjavio je Budiša.

Naveo je kako je u kritičnom događaju učestvovao veliki broj osoba, između 40 i 50, a da je istraga bila površna.

- Zapisnik o uviđaju je napisan na manje od jedne strane. Ko je ubio Pantića, mi to ne znamo, ali moj branjenik nije. Ako se ikome može prigovoriti, to su istražni organi zbog njihove površnosti u ovom slučaju - istakao je Budiša.

Tvrdi i kako tokom prvostepenog postupka nijedan svjedok nije potvrdio da je Zarić žrtvi nanio smrtonosne povrede, zatim da za DNK vještačenje nije postojala adekvatna naredba, da je nađeni DNK trag bio miješani od najmanje četiri osobe…

Branilac Bujinovića, advokat Dejan Bogdanović, ocijenio je da je žalba tužilaštva puna kontradiktornosti, a tvrdi da niko od 27 svjedoka nije vidio njegovog branjenika da je počinio djelo za koje je optužen.

- Ja nisam ni imao dokaze, čekao sam da tužilaštvo uvidi da niko od svjedoka nije vidio mog branjenika na kritičnom mjestu – dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.