open-navfaktor-logo
search
Planina bogata vodom
Zanimljivo narodno predanje: Kako su vile otkrile tačan broj izvora na Treskavici
Treskavica, planina udaljena nekih 30-ak kilometara od Sarajeva, spada među najljepše planine u Bosni i Hercegovini.
01.07.2021. u 11:34
get url
text

Ova planina, čijih sedam vrhova premašuje 2.000 metara nadmorske visine, poznata je po svojoj hidrologiji i prirodna je vododjelnica dva velika sliva, Jadranskog i Crnomorskog. Treskavica je izuzetno bogata vodom, što potvrđuje nekoliko prelijepih jezera, kao i brojni izvori. Priča se da ova planina ima jedan izvor za svaki dan u godini, dakle 365.

Iako izvori nikad nisu izbrojani, potvrđuje ih jedna zanimljiva priča koja se u treskavičkim, ali i bjelašničkim selima prenosi s koljena na koljeno, a koju nam je ispričao lokalac iz sela Godinja dok smo zajedno uživali u magičnim pogledu na Veliko jezero.

VEZANI TEKST - Treskavica, planina magičnih jezera i prizora

Prema narodnom predanju, nekada davno dvojicu trgovaca stokom, vraćajući se sa pijace iz Sarajeva, u vrletima Treskavice zatekao je mrak.

Njih dvojica su morali prenoćiti u planini, pa tek narednog jutra nastaviti put ka svojim kućama. Zbog straha od vila i vilenjaka, o kojima su među narodom kružile strašne priče, dvojica stočara osmislila su plan kako da ih prevare i na taj način prežive.

Trgovci stokom nisu se krili već su legli na livadu, i to na taj način da su se jedan drugom okrenuli noge i sastavili tabane. Umor od napornog puta učinio je svoje pa su i zaspali u tom položaju.

Iz tvrdog sna probudili su ih neobični zvukovi, a pored sebe ugledali su vilinsko kolo. Kada su ih vile ugledale, prekinule su s igrom. Obilazile su ih i zagledale.

Jedna od vila, ona koja je vodila kolo, tada je kazala ono na čemu se temelji tvrdnja i informacija da na Treskavici postoji 365 vrela.

- Tako mi svih 365 treskavičkih izvora, ovakvo čudo nikada nisam vidjela. Ovaj čovjek ima dvije glave i četiri noge - rekla je, te tako dvojici trgovaca stokom poštedjela živote.

Narodno predanje kaže da je život "čudnom čovjeku" poštedjela kako bi mu se cijeli svijet smijao i zbijao šale na njegov račun.

Ubrzo su se vile razišle, a ljudima u selima ispod obronaka Treskavice ostavile legendu koja se prepričava i dan-danas, uz zanimljiv podatak o broju izvora na ovoj planini očaravajuće ljepote. 

Ko zna, možda je po ovoj narodnoj predaji nastala i izreka "udarila vila na Halila"...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.