open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Hrvatske
Zoran Milanović ugrožava sigurnosnu arhitekturu Evrope
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović posljednjom izjavom da bi se tužbom Srbije protiv četvorice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) mogli pogoršati odnosi između Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini potvrđuje kontinuirane namjere Hrvatske da destabilizira a zatim i podjeli Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopćenju Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES).
29.08.2022. u 14:02
get url
text

- Milanović reducira Hrvatsku vanjsku politiku na saradnju sa bh. entitetom Republika Srpska i jednim čovjekom kada kaže: "Nama ovo ne odgovara zbog odnosa s Republikom Srpskom i Dodikom."

Postavlja se pitanje da li Hrvatska uopće razumije trenutna geopolitička kretanja, posebno imajući u vidu rat u Ukrajini i u tom kontekstu važnost izgradnje dobrih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom. Milanović nije naučio mnogo iz historije koja potvrđuje da je svaki pokušaj podjele BiH - od Sporazuma Cvetković-Maček iz 1939. godine, zatim dogovora Milošević-Tuđman iz Karađorđeva i njegove realizacije kroz savezništvo Karadžića i Bobana propao.

Predsjednik Hrvatske svojim stavovima otvoreno zagovara podjelu BiH što je u potpunoj suprotnosti sa NATO sigurnosnom arhitekturom Evrope. Svojim djelovanjem i izjavama on podriva vrijednosti liberalne demokratije, ugrožavajući time uticaj Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Evropske unije u Jugoistočnoj Evropi - navodi se u tekstu Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.