open-navfaktor-logo
search
Otkrivaju dokumenti
Zvaničnici Vlade Crne Gore preskaču državne institucije i sa Republikom Srpskom pregovaraju o HE Buk Bijela
Vlada Crne Gore zaobišla je institucije Bosne i Hercegovine prilikom međudržavnih pregovora o "ekološkom uticaju" hidrocentrale Buk Bijela, piše Istraga.ba.
08.03.2023. u 18:02
get url
text

VEZANI TEKST - Osim udara na energetski suverenitet BiH: Zašto je sporna izgradnja HE Buk Bijela na Drini?

Otkriva to dokument Sekretarijata Evropske energetske zajednice od 14. februara ove godine u kojem je navedeno da je Crna Gora formirala "ekspertni tim" sa Republikom Srpskom.

Institucije BiH bile su samo u "cc-u" dokumenta Sekretarijata Energetske zajednice upućenog Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kojim je zatraženo izjašnjenje o gradnji hidrocentrale Buk Bijela.

U dokumentu se navodi da je Sekretarijat Evropske energetske zajednice jo 2021. godine zatražio informacije od nadležnih institucija u "Crnoj Gori i Republici Srpskoj".

- Nadležna tijela izvijestila su da su ministarstva (Crne Gore i Republike Srpske, op.a.) osnovala zajedničko prekogranično stručno vijeće ("Stručno vijeće") sa zadaćom procijene i dogovora svih otvorenih pitanja u vezi s provedbom projekata, uključujući tačnu lokaciju i prekogranične utjecaje na okoliš (s posebnim osvrtom na projekt Buk Bijela), do kraja 2021. godine. Nadalje, nadležna tijela su izvijestila da će o ishodu rada Stručne komisije obavijestiti Sekretarijat. Prema saznanjima Sekretarijata, prvobitni rok je odgođen za 2022. godinu zbog pandemije Covida 19, a zatim je ponovo odgođen zbog ciber napada u Crnoj Gori - navedeno je u dopisu Sekretarijata Evropske energetske zajednice.

Da će ovaj tim biti formiran, najavljeno je još 2021. godine kada je tadašnji državni sekretar Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore, Danilo Mrdak posjetio Trebinje gdje je razgovarao sa čelnicima Elektroprivrede Republike Srpske i Vlade RS-a. Tada je saopćeno da će "ekspertski tim" imati sedam članova. No, više od toga nikada nije objavljeno. Međutim, sada Sekretarijat Evropske energetske zajednice navodi da je tim već formiran i da institucije Bosne i Hercegovine nisu uključene, iako se radi o "međudržavnim pregovorima".

Crnogorski zvaničnik Danilo Mrdak koji je je postao državni sekretar nakon što su stranke okupljene oko prosrpskih partija i URA-e Dritana Abazovića formirale Vladu te države, poznat je kao jedan od zagovornika litija koje je u Crnoj Gori organizovala SPC. 

Nakon što je Drtian Abazović preuzeo kontrolu nad Vladom Crne Gore i institucije te države su preskočile institucije BiH, navodi između ostalog Istraga.ba.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.