open-navfaktor-logo
search
Pojašnjenje
ZZO KS o inzulinskim terapijama: Samo provodimo uputu ministrice Ademaj
Na naš upit od kada ZZO KS ograničava potrošnju inzulina za djecu dijabetičare i zbog čega, u Zavodu odgovaraju da oni postupaju prema odluci koju je donijela Vlada Kantona Sarajevo, i to na prijedlog kantonalnog Ministarstva zdravstva kojim rukovodi SBB-ova ministrica Zilha Ademaj
22.09.2018. u 16:41
get url
text

Nakon što je Faktor jučer objavio tekst da je Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo ograničio doze inzulina za dijabetičare te kako je Udruženje dijabetičara djece i omladine KS zbog toga u ponedjeljak zakazalo proteste, oglasili su se iz Zavoda sa pojašnjenjem.

Na naš upit od kada ZZO KS ograničava potrošnju inzulina za djecu dijabetičare i zbog čega, u Zavodu odgovaraju da oni postupaju prema odluci koju je donijela Vlada Kantona Sarajevo, i to na prijedlog kantonalnog Ministarstva zdravstva kojim rukovodi SBB-ova ministrica Zilha Ademaj.

- Odlukom o pozitivnoj, bolničkoj i magistralnoj listi lijekova Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“ broj: 27/16, 46/16 i 36/17), koju je donijela Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, u članu XVIII – „Propisivanje količine lijeka i oznake na receptu“ je u stavu 14. propisano da prilikom propisivanja e - tromjesečne terapije, osiguranoj osobi se treba propisati količina lijeka dovoljna za 90 dana upotrebe, vodeći računa o pakovanju lijeka koji se propisuje, što znači i mogućnost manjeg broja recepata od tri i različitu količinu kutija lijeka po jednom receptu, dok je u stavu 15. propisano da u slučaju da je pacijentu propisana veća količina lijeka od potrebne, Zavod će uvesti mjeru privremenog obustavljanja propisivanja i/ili izdavanja lijeka koja će trajati sve dok dobijena količina lijeka ne bude dovoljna prema propisanom doziranju.

Obzirom na prethodno navedeno, a imajući u vidu da se radi o osjetljivoj populaciji osiguranika, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo uz puno razumijevanje za navedenu kategoriju osiguranika, kontinuirano poduzima sve neophodne aktivnosti kako bi osiguranicima Kantona Sarajevo omogućili optimalno korištenje zdravstvene zaštite – navode u odgovoru iz ZZO.

VEZANI TEKST - Zavod zdravstvenog osiguranja djeci "broji" kapljice inzulina

 Podsjećaju da je obaveza i dužnost ljekara koji propisuje lijek „voditi računa o pravilnom utvrđivanju količine propisanog lijeka, a prema dnevnoj dozi pacijenta, kako osiguranici ne bi dolazili u sitaciju da ostanu bez potrebne terapije za period za koji im je ista neophodna“.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.