open-navfaktor-logo
search
Borba protiv korone
Curić: Ljekari iz BiH od velike pomoći svojim kolegama u Sandžaku
Grupa ljekara iz Bosne i Hercegovine koja već sedmicu dana boravi u novopazarskoj bolnici kao ispomoć medicinskom osoblju posjetila je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i tom prilikom se susrela sa rukovodstvom Vijeća.
16.07.2020. u 14:19
get url
text

Nakon sastanka, predsjednica BNV-a Jasmina Curić je rekla da je Bošnjačko nacionalno vijeće u ovoj situaciji, odmah nakon saznanja o alarmantnoj situaciji u novopazarskoj bolnici, reagovalo i među prvima uspostavilo kontakt sa zvaničnicima iz BIH.

- Odmah smo uvidjeli da je bolnica u Novom Pazaru pred kolapsom i da joj hitno treba pomoć i u opremi i u medicinskom osoblju. U svojstvu predsjednice BNV sam sve vrijeme bila u direktnom kontaktu sa zvaničnicima u BiH, prije svega sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem koji je iskazivao iskrenu zabrinutost za situaciju u Sandzaku i želju da pomogne. Osuđujemo što vlasti Srbije nisu odmah nakon našeg zahtjeva dozvolile dolazak ljekara iz Bosne i Hercegovine jer bi time, sigurna sam, posljedice sa kojima se danas suočavamo bile znatno blaže – navela je Curić.

Kako prenosi AA, Curić je istakla da je u razgovoru sa timom ljekara koji su je danas posjetili imala priliku uvjeriti se u ozbiljnost situacije koja i dalje postoji u novopazarskoj bolnici.

- Pokazalo se da su ljekari iz Bosne i Hercegovine od velike pomoći svojim kolegama u Sandžaku u borbi protiv virusa. Svim ljekarima, koji su se svojim dolaskom kod nas izložili velikoj opasnosti i naporu u ime BNV i u svoje ime iskazujem priznanje i zahvalnost - istakla je Curić.

Naglasila je da u ime Bošnjaka i svih građana Sandžaka zahvaljuje predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, ostalim bosanskim zvaničnicima, bh. diplomatiji te cjelokupnoj bosansko-hercegovačkoj javnosti na istrajnom zalaganju da se iznađe način dolaska medicinskog osoblja iz Bosne i Hercegovine u Sandžak, javlja AA.

Direktor sarajevske Hitne pomoći dr. Adem Zalihić je rekao da su nakon apela predsjedavaćujeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića mnogi zdravstveni radnici diljem BiH iskazali spremnost da dođu u Sandžak i da pomognu dragom narodu Sandžaka u ovoj situaciji, bez obzira što se epidemiološka situacija u BiH pogoršava.

- Što se tiče gostoprimstva u Sandžaku, teško da se negdje može naći ovakvo gostoprimstvo i mi svi mislimo tako, bez imalo kurtoazije. Od kolega u bolnici pa do građana primjećujemo veliko gostoprimstvo naroda Sandžaka - rekao je dr. Zalihić.

Bošnjačko nacionalno vijeće je ranije uputilo zahvalnost državi Bosni i Hercegovini na pomoći u medicinskom osoblju i opremi koja je stigla u Novi Pazar i Sandžak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.