open-navfaktor-logo
search
Dva prioritetna sektora
Evropska komisija najavila ulaganje još 680 miliona eura u Zapadni Balkan, šta će od toga dobiti BiH
Evropska komisija najavila je novi paket ulaganja u vrijednosti od 680 miliona eura za podršku pet vodećih ulaganja u željeznički saobraćaj i obnovljivu energiju na Zapadnom Balkanu.
14.12.2023. u 17:15
get url
text

Riječ je o šestom finansijskom paketu u okviru Privrednog i investicijskog plana EU-a za Zapadni Balkan, kojim bi trebalo mobilizirati 16,6 milijardi eura ulaganja. Projekti su pripremljeni u bliskoj saradnji s partnerima sa Zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama, saopćila je Evropska komisija.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je:

- U svijetu koji postaje sve razjedinjeniji potrebna nam je još snažnija i složnija zajednica vrijednosti. Proširenje je ključno kako bi se to postiglo. Iako nastavljamo sarađivati na pristupanju, moramo poduzeti odlučne mjere kako bismo Zapadni Balkan približili našoj ekonomiji. Uz netom odobrene projekte vrijedne 680 miliona eura unapređenjem saobraćajnih veza i iskorištavanjem energije iz obnovljivih izvora ubrzavamo zajednički put prema zelenoj i bolje povezanoj budućnosti. Zajedno postavljamo temelje održivog rasta i veće integracije, pokazujući još jednom našu veliku predanost blagostanju regije i njezinu putu prema članstvu u EU-u.

Operativni odbor Okvira za ulaganja na zapadnom Balkanu (WBIF) 8. decembra je potvrdio paket ulaganja vrijedan 680 miliona eura, koji uključuje 253,2 miliona eura bespovratnih sredstava EU-a iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), povoljne zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose sa Zapadnog Balkana.

Pet novih odobrenih projekata obuhvaćaju sljedeća dva prioritetna sektora:

- održivi saobraćaj: obnova željezničke pruge koridora VIII u Albaniji i obnova željezničke pruge Bar – Vrbnica u Crnoj Gori. Tim će se projektima pridonijeti unapređenju željezničkog saobraćaja na Zapadnom Balkanu u skladu sa standardima TEN-T-a i osigurati integracija sa željezničkom mrežom EU-a.

- čista energija: izgradnja dviju vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini i uvođenje solarne fotonaponske elektrane u Albaniji. Time se projektima podupire prijelaz na niskougljičnu privredu i potiče održivi razvoj u regiji.

U okviru strategije Global Gateway cilj je Privrednog i investicijskog plana za Zapadni Balkan potaknuti dugoročni oporavak, ubrzati zelenu i digitalnu tranziciju te poticati regionalnu saradnju i konvergenciju s EU-om. Planom koji je Evropska komisija donijela u oktobru 2020. mobilizirat će se ulaganja u iznosu do 30 milijardi eura, uključujući devet milijardi eura bespovratnih sredstava EU-a. Na temelju tog novog paketa ulaganja EU bi trebao mobilizirati 16,6 milijardi eura ulaganja, uključujući 4,5 milijardi eura bespovratnih sredstava EU-a. To uključuje finansiranje 59 vodećih ulaganja EIP-a koja se podupiru u okviru WBIF-a.

Okvir za ulaganja na zapadnom Balkanu (WBIF) zajednička je finansijska platforma Evropske komisije, finansijskih organizacija, država članica EU-a i Norveške čiji je cilj jačanje saradnje u ulaganjima javnog i privatnog sektora radi poticanja socioekonomskog razvoja regije kako bi se pridonijelo evropskoj integraciji Zapadnog Balkana. WBIF je glavni finansijski instrument za provedbu ambicioznog Privrednog i investicijskog plana EU-a za Zapadni Balkan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.