open-navfaktor-logo
search
Izlazne ankete
Evropski izbori: Veliki rast krajnje desnice i veliki pad liberala i zelenih
Evropska pučka stranka (EPP) koja okuplja stranke desnog centra imat će 181 zastupnika, pet više nego u prethodnom sazivu
AUTOR: Fena
09.06.2024. u 22:22
get url
text
Umjereni rast desnog centra, velik rast krajnje desnice i veliki pad liberala i zelenih, glavna su obilježja evropskih izbora, pokazuje procjena budućeg sastava Evropskog parlamenta na temelju izlaznih anketa.
Prema procjeni na temelju izlaznih anketa iz 11 i predizbornim anketama iz 16 država članica, Evropska pučka stranka (EPP) koja okuplja stranke desnog centra imat će 181 zastupnika, pet više nego u prethodnom sazivu.
Drugi po snazi ostaje progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) sa 135 zastupnika, četiri manje u odnosu na prethodni saziv.
Liberali (Renew) pali su za čak 20 mandata i trebali bi imati 82 umjesto 102 koliko su dosad imali, javlja Hina.
Te tri grupacije, koje se smatraju glavnim proeuropskim snagama zajedno su osvojile 398 mandata, a u prethodnom su sazivu imale 417 zastupnika. Dosadašnji saziv je imao 705 zastupnika, a novi će imati 720.
Zeleni su doživjeli veliki pad i prema procjenama osvojili su 53 mandata, 18 manje nego u ranijem sazivu u kojem su imali 71 zastupnika. Zeleni se također smatraju izrazito proeuropskim strankama, ali su više puta glasali suprotno većini triju prvih stranaka, koje su im stoga prigovarale da su nepouzdani partneri.
Zastupnički klub kranje desnice, Identitet i demokracija (ID) trebao bi imati 62 zastupnika, 13 više nego u prethodnom sazivu. No, uspjeh krajnje desnice još je veći ako ima se pridoda rezultat Alternative za Njemačku (AfD), koja je nedavno izbačena iz ID-a i na izborima je osvojila 16 mandata.
Skupina Ljevica, na krajnje lijevom spektru, osvaja 34 mjesta, tri manje nego ranije.
Nezavisnih zastupnika, koji ne pripadaju nijednoj političkoj skupini je 51, što je 11 manje nego u prethodnom sazivu.
Nove stranke koje dosad nisu bile ni u jednoj političkoj skupini osvojile su prema procjenama 51 zastupničko mjesto.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.