open-navfaktor-logo
search
Bira se 720 zastupnika
Građani EU-a danas će saznati rezultate izbora za Evropski parlament
AUTOR: Fena/AA/Faktor
09.06.2024. u 09:47
get url
text
FOTO: Dejan Rakita/Pixsell
Građani Evropske unije danas će saznati rezultate izbora za Evropski parlament - prvi saziv koji je od početka bez Velike Britanije, zemlje koja je izašla iz Unije 2020. godine.
Osim Brexita, Unija se u prošlom mandatu suočila i sa pandemijom koronavirusa te ratom u Ukrajini.
Zbog vremenske razlike, prva biračka mjesta otvorena su u Australiji u subotu u 23 sata. Posljednje se otvara i zatvara biračko mjesto u Los Angelesu, u ponedjeljak u četiri sata. 
Bira se 720 zastupnika, 15 više nego u prethodnom sazivu, a broj zastupnika iz svake pojedine članice određuje se prema broju stanovnika.
Ovim izborima birači biraju i novu administraciju koja će donositi odluke o njihovoj budućnosti u narednih pet godina. Za oko šest mjeseci nakon izbora formirat će se i Evropska komisija, izvršno tijelo EU-a, i Evropsko vijeće.
Na ovogodišnjim izborima pravo glasa ima oko 373 miliona birača u zemljama EU-a.
Prvi rezultati izbora za Evropski parlament znat će se tek večeras u 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji, čiji birači posljednji glasaju.
Iako će glasovi, vjerovatno, biti prebrojani, raniju objavu sprečava zakon koji kaže da izborna tijela država članica EU-a ne smiju objavljivati izborne rezultate prije nego što se zatvore biračka mjesta u državi članici Unije čiji birači posljednji glasaju. U EU najkasnije se zatvaraju biračka mjesta u Italiji, i to u 23 sata, pa se rezultati izbora ne smiju objavljivati prije nego što se zatvore biračka mjesta u toj državi.
Do nedjelje u 19 sati na snazi je izborna šutnja. Zabranjena je svaka izborna promocija, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora. Isto vrijedi i za objavljivanje fotografija izbornih učesnika u saopćenjima, izjavama i intervjuima.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.