open-navfaktor-logo
search
Ubica još u bjekstvu
Građani Priboja i svih dijelova Sandžaka klanjali dženazu ubijenom Ervinu Ćelahmetoviću
U Priboju je danas obavljena dženaza Ervinu Ćelahmetoviću, mladiću iz tog grada koji je prije dva dana na smrt pretučen u jednom ugostiteljskom objektu u Priboju.
23.05.2023. u 16:47
get url
text

Veliki broj građana Priboja i svih dijelova regije Sandžak, vjernika, članova porodice, nakon podne-namaza u Hasan-aginoj džamiji u starom dijelu Priboja prisustvovalo je dženazi i ukopu Ervina Ćelahmetovića na lokalnim mezarlucima Bjeliš.

VEZANI TEKST - Detalji tragedije u Priboju: Ervin Ćelahmetović umro od krvarenja na mozgu, kobne povrede nanesene šakama

Uz ostale, dženazi su prisustvovali zvaničnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), bošnjačkih političkih partija, kao i imami i predstavnici Islamske zajednice u Srbiji i Mešihata IZ-e Sandžaka - Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS).

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud Dudić je u obraćanju na dženazi rekao da je ovo tužni dan u kome se ispraća nevini i dobri insan koji nikoga nije mrzio i koji nije bio kavgažija, te dodao da riječ "ubica" nema ni ime, vjeru ni naciju.

- Zločin je zločin, od koga god da dolazi. Svjesni smo svi koji su ovdje došli, ovoga bola i ove tuge. Ovog teškog trenutka za sve one koji žive u Priboju i na prostoru Sandžaka i Srbije. Ovo je težak i tužan dan, zato očekujemo da se ne zataškava i ne minimizira ovaj zločin. Da se ne zloupotrebljava od političara. Da se uhapsi i procesuira ubica, jer mirni Pribojci ne smiju osjećati strah za svoje živote - rekao je Dudić, dodavši da među policajcima Priboja treba da bude više muslimana i da država treba da pomogne u rješavanju zahtjeva Pribojaca, čime bi država pokazala da joj je stalo do suživota na ovim prostorima.

Dodao je i da "policija mora biti u službi naroda, bez obzira na vjeru, raditi na zaštiti, a ne da ona bude izvor nesigurnosti i straha".

Zatražio je da ovo bude posljednje ubistvo u Priboju i na svakom mjestu, i da se na zlo uzvraća dobrim.

U Priboju je danas, odlukom predsjednika opštine Lazara Rvovića, proglašen Dan žalosti.

Ervin Ćelahmetović, tridesetpetogodišnji mladić iz Priboja preminuo je nakon fizičkog napada i udaraca koje mu je u subotu navečer, pred više očevidaca u jednom ugostiteljskom objektu zadao osumnjičeni I. A. (Igor Avramović, op. Faktor), zaposlen u Interventnoj brigadi policije u Beogradu.

MUP Srbije je prije dva dana saopštio da je traje potraga za osumnjičenim za ubistvo I. A, i da su, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo "pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela", uhapšeni M. S. (1997), N. G. (2001) i M. A. (1958), svi iz Priboja.

Oni se sumnjiče da su I. A. pomogli da pobjegne nakon izvršenog krivičnog djela ubistvo, kada je u Priboju u ugostitelјskom objektu zadao više udaraca tridesetpetogodišnjem muškarcu koji je pao i, kako se sumnja, udario glavom o šank, a od zadobijenih povreda preminuo u bolnici u Priboju.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštava u Užicu osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Ubistvo Bošnjaka u Priboju osudilo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i zahtijeva od nadležnih organa, a posebno od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, da, adekvatnom reakcijom, osumnjičenog privedu pred lice pravde i da organi reda budu garant da se ovaj i slični slučajevi iz Priboja više nikada i nikome ne ponove.

- Sandžak je primjer bogatstva različitosti i suživota ljudi različitih vjerskih i nacionalnih opredjeljenja ali, nažalost, teška sudbina koju su Bošnjaci imali devedesetih godina prošlog stoljeća nas podsjeća da se zločini ovakve vrste moraju najstrožije kazniti - poručili su iz BNV-a.

U reagiranjima ubistvo su osudile političke partije Bošnjaka u Sandžaku, organizacije civilnog društva, Mešihat IZ-e Sandžaka.

U Novom Pazaru je u petak zakazan građanski protest "Sandžak protiv nasilja".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.