open-navfaktor-logo
search
Zvanično saopćeno
Granični prijelaz Brnjak: Sa barikada pucano na jedinice Kosovske policije
Kosovska policija je saopćila da su lica koja blokiraju puteve na sjeveru Kosova tri puta sa različitih lokacija pucala na policijske jedinice u blizini jezera Gazivode, odnosno na putu ka graničnom prijelazu Brnjak.
10.12.2022. u 22:16
get url
text

VEZANI TEKST - Vučić: Srbija će od KFOR-a tražiti dozvolu da rasporedi vojsku i policiju na Kosovu

- Policijske jedinice su, u samoodbrani, bile prinuđene da odgovore vatrenim oružjem prema kriminalnim licima ili grupama, koja su otišla u nepoznatom pravcu. Također, prema informacijama policijskih jedinica na terenu, na više različitih lokacija čuli su se pucnji - navodi se u večerašnjem saopćenju. 

Dodaje se da za sada nema zvaničnih informacija o povrijeđenima ili eventualnoj šteti.

Na sjeveru Kosova, u općinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok gdje većinski živi srpsko stanovništvo, postavljene su barikade na više lokacija danas poslijepodne. 

Razlog je hapšenje bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića.

Premijer Kosova Albin Kurti je pozvao da se barikade odmah uklone i dodao da su kosovske vlasti u kontaktu sa NATO misijom KFOR na Kosovu.

Policija Kosova je ranije saopćila da su granični prijelazi Jarinje i Brnjak između Kosova i Srbije privremeno zatvoreni, na osnovu policijskih procjena i mjera predostrožnosti. Ocijenjeno je da je zbog blokade puteva na teritorijama općina Leposavić, Zvečan i Zubin Potok narušena i onemogućena sloboda kretanja.

Građani se pozivaju da za ulazak ili izlazak sa Kosova koriste druge prijelaze.

Također, građani se pozivaju na saradnju sa policijom i da ne "nasjedaju na pozive ili eventualne provokacije od strane kriminalnih lica ili grupa", objavio je RSE

Kod Zvečana su barikade postavljene u selu Rudare, na mestu gde one i ranije postavljane. Put blokiraju četiri kamiona.

Prema informacijama reportera RSE sa lica mjesta, helikopter NATO misije KFOR nadlijeće iznad Rudara. Manje je okupljenih nego na početku postavljanja barikada.

U Rudaru, na mjestu koje mještani zovu "kod krsta", na barikadama su prisutni i maskirani muškarci. Na barikadi je i osam vozila hitne pomoći.

Radnici institucija koje funkcionišu u sistemu Srbije (prosvjeta i zdravstvo) su dobili poruku da dođu na Rudare, javlja reporter RSE.

Sirene za uzbunu su se čule u Sjevernoj Mitrovici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.