open-navfaktor-logo
search
Zabilježene nepravilnosti
Incidenti na biralištima u Srbiji: Guranje, vika, umrli na biračkom spisku
U Srbiji se danas održavaju predsjednički i parlamentarni izbori, te izbori za skupštinu Beograda i još 13 gradova i općina, a od jutra su zabilježene nepravilnosti na određenim biračkim mjestima kao i incidenti.
03.04.2022. u 12:54
get url
text
Incident na izborima u Srbiji

- Četiri posto na nivou Srbije, a dva posto biračkih mjesta u Beogradu nisu sa pravilima, odnosno kako treba da izgleda mjesto na kojem birači mogu da nesmetano pristupaju da glasaju. Značajan broj biračkih mjesta u Srbiji nije kompletiran. Imamo situaciju da na čak 17 posto biračkih mjesta prilikom otvaranja nisu bili prisutni svi članovi biračkih odbora. Vreća sa izbornim materijalom nije bila osigurana zatvornicom, kao što pravila nalažu, na dva odsto biračkih mjesta - kazao je Raša Nedeljkov, programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost "Crta", koja ima posmatrače na izborima.

Dodao je da na tri posto biračkih mjesta u Srbiji, a na dva mjesta u Beogradu kontrolni listić nije pokazan prvom biraču.

VEZANI TEKST - Izbila tuča članova biračkog odbora na biralištu u Novom Pazaru

Posmatrači Crte zabilježili su i su dva slučaja takozvanog bugarskog voza koja će Posmatračka misija Crte prijaviti policiji. Također, na jednom biračkom mjestu u Beogradu zabilježeno je takozvano kolektivno glasanje.

Osim ovoga, kako su javili srbijanski mediji, biračko mjesto 17 "Šesta beogradska gimnazija" bilo je privremeno zatvoreno zbog incidenta, kada je jedan muškarac ušao je u raspravu na biračkom mjestu i vikao na članove biračkog odbora.

Nadalje, na biračkom mjestu br. 19 – Ratarska kapija u Kraljevu, u biračkom spisku se pojavila žena koja je preminula prije skoro dvije godine. Kako je za Nova.rs ispričao njen unuk Bojan Milićević, on je komisiji pokazao listić koji je njegova pokojna baka Milka Spaski dobila, i tražio da se upiše primjedba da žena nije živa kako to ne bi bilo zloupotrebljeno.

I na biračkom mestu broj 22, u Dinarskoj ulici na Savskom vencu u Beogradu zabilježen je incident kada je žena pokušala da glasa umjesto druge osobe i da na silu ubaci listić u glasačku kutiju.

Nakon toga je uslijedila rasprava sa kontrolorom i guranje.

Na biračkom mjestu u Novom Pazaru jutros je izbila tuča među članovima biračkog odbora.

Nepravilnosti su jutros u naselju Aradac u Zrenjaninu gdje su članovi biračkog odbora držali telefone na stolu.

Policija u Zrenjaninu legitimisala je dva muškarca (19 i 21 godina) koji su sjedili u automobilu u blizini biračkog mjesta 48, nakon što je prijavljeno da navodno kod sebe imaju dupli birački spisak.

Iz policije su kasnije naveli da su muškarci sjedili u automobilu marke opel, i da nisu tačni navodi o biračkom spisku, kao i da su dovozili i odvozili građane na to biračko mjesto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.