open-navfaktor-logo
search
Apokaliptični prizori
Katastrofa u Sloveniji: Vojska aktivirala plan "Vihor", poplavljeni gradovi, helikopterima spašavaju ljude...
Apokaliptični prizori dolaze iz Slovenije koju su ponovno zahvatile obilne padavine.
04.08.2023. u 12:41
get url
text
Slovenija, poplave
Slovenija, poplave

Na sjeveru, sjeverozapadu i dijelu centralne Slovenije tokom noći je pala velika količina kiše pa su mnogi gradovi i mjesta pod vodom.

Lokalne vlasti pozivaju stanovnike ugroženih područja da ostanu kod kuće te da se sklone sigurno. Rijeke su se u mnogim mjestima izlile iz korita, uključujući Mozirje, Komendu, Medvode, Kamnik i Žiri.

- U Koruškoj su mnoge ceste zatvorene za saobraćaj, rijeke su već prešle svoje obale, poplavljene su mnoge kuće i podrumi, a pokrenuta su i brojna klizišta - saopćila je danas slovenačka uprava za zaštitu i spašavanje. 

Komandant Civilne odbrane Zapadne Štajerske Janez Melanšek rekao je da je većina puteva u Gornjoj Savinjskoj dolini neprohodna, a do općine Solčava se nikako ne može doći. Rijeka Savinja se izlila iz korita, a tokom dana očekuju se problemi sa izlivanjem rijeke na području Laškog, za koje se navodi da je poplavljeno, objavilo je Delo. 

U područjima sa obilnim padavinama i poplavama dolazi i do prekida u isporuci električne energije. Trenutno je najgore u Koruškoj i u Zgornjosavinjskoj dolini, na području Elektre Celje bez struje je gotovo 12.000 kupaca.

Na području od Ravna na Koroškem do Črne na Koroškem cijelo područje je bez struje. Također, bez struje je i područje od Nazarija do Logarske doline, saopćeno je iz Elektro Celje.

Zarobljene u Škofjoj Loki spašavaju i helikopteri. U Otiškom Vrhu, na cesti Slovenj Gradec – Dravograd, srušio se dio mosta preko Mislinje. Cesta je zatvorena.

(Foto:Igor Kupljenik/PIXSELL/FA Bobo)

Situacija je katastrofalna, javlja Neurje.si na Facebooku. Poplavni val se ubrzano širi i prijeti i drugim mjestima. U Celju, Mariboru, Dupleku i drugdje oglasile su se sirene za poplave. Puno mjesta je odsječeno od svijeta. Kiša će pojačati navečer i noću, zbog čega će u većem dijelu zemlje biti haotično.

U Kamniku, gdje je proglašena opća opasnost, u Štabu civilne zaštite je i ministar odbrane Marjan Šarec. Istaknuo je da je situacija ozbiljna i pozvao građane da ne šetaju i ne otežavaju rad spasilačkim ekipama. Aktivirali su i plan "Vihor". Riječ je o planu djelovanja u slučaju elementarnih nepogoda, koji uključuje i upućivanje vojske na teren.

- U Kamniku izgleda mirno, ali nije. Mostove je odnijelo, voda izvire na sve strane, poplavljeni su podrumi i javne ustanove - rekao je ministar odbrane i dodao da je na snazi ​​vanredno stanje. 

- U ovom trenutku je aktivirano oko 250 pripadnika Slovenske vojske - naglasio je ministar odbrane, dodavši da će ih biti aktivirano još ako bude potrebno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.