open-navfaktor-logo
search
Analiza
Letjelica koja je pala u Zagreb ipak je ruska, let nije bio slučajan
Prilikom procjene štete koju su Ukrajinci prouzrokovali jučerašnjim ponovljenim napadom na aerodrom Černobajivku kod Hersona, satelitske snimke kompanije Planet Labs su otkrile da se na pisti nalaze netaknute izviđačke bespilotne letjelice Tupoliev Tu-141, od kojih je jedna lansirana prema NATO zemljama i na kraju resursa pala na periferiju Zagreba.
16.03.2022. u 09:04
get url
text

To znači da Moskva nije govorila istinu prilikom komentara navedenog događaja rekavši da Ruska Federacije više ne koristi bespilotne izviđačke letjelice tog tipa. Rusija je, dakle, imala mogućnost da lansira takvu letjelicu. 

Bespilotna izviđačka letjelica sovjetske proizvodnje Tupoliev Tu-141 - VR-2, STRIŽ kako se još naziva, služila je za operativno taktičke zadatke izviđanja prostorije na kojoj se odvijaju aktivna borbena djelovanja.

VR-2 se lansira sa prikolice TPU 141, a prevozi ga transportno vozilo TZM-141, a kontrolna stanica KTK -141 se nalazi na posebnom vozilu TPU-141 na kojem se nalazi i poseban uređaj za dešifriranje, skidanje i obradu podataka POD-3.

Sistem radi na analognom principu radionavigacije sa dva fotoaparata visoke rezolicije panoramskim PA-4/90 i običnim A-86P, oba sa IC lećama i odvojenim laserskim daljinomjerom. Osnovna namjena VR-2 je izviđanje neprijateljske teritorije od 150 do 300 km po dubini neprijateljskog rasporeda.

Podaci se skidaju šifrirano 12 do 14 minuta nakon preleta i obrađuju i distribuiraju korisnicima na frontu. Lejelica posjeduje turbomlazni motor KT-17A i padobran za sigurno spuštanje, u svakom slučaju podaci se bez uređaja POD-3 ne mogu pročitati i da padnu u neprijateljske ruke.

Ove letjelice korištene su od sovjetskih posada pod sirijskom zastavom tokom Četvrtog arapsko - izraelskog rata 1982. godine u borbenim dejstvima u Libanu sa velikim uspjehom, jer su, pazite sad, otkrivene jednom na svakih pet letova od strane izraelske radarske mreže sastavljene od američkih radara kao skoro sva NATO radarska mreža.

Imajući sve ovo u vidu, čini se da je let ove letjelice bio sve samo ne slučajan. 

S obzirom da je Moskva demantovala da uopće posjeduje takav tip letjelice nije isključeno da su Rusi lansirali Tu-141 da okrive Ukrajinu i usput testiraju brzinu reakcije lovačkih eskadrila i poroznost NATO radarske mreže. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.