open-navfaktor-logo
search
Incidenti
Ministar Svecla: U nedjeljnim događajima povrijeđeno 11 građana Kosova
U jučerašnjim događajima na sjeveru Kosova, izazvanim uoči primjene odluke o reciprocitetu prema Srbiji, povrijeđeno je 11 građana Kosova, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova te zemlje Xhelal Svecla.
01.08.2022. u 15:21
get url
text

On je na konferenciji za novinare izjavio da su ilegalne naoružane kriminalne strukture oštetile nekoliko automobila kosovskih građana i kosovske policije, povodom čega je pokrenuta istraga.

Srbi na sjeveru Kosova blokirali su 31. jula magistralne puteve prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak, uoči stupanja na snagu odluke o srpskim registarskim tablicama i dokumentima.

Kosovski zvaničnici su ponovili da će na mjesec dana odložiti primjenu odluka o reciprocitetu kada se uklone barikade koje su postavili lokalni Srbi na sjeveru Kosova.

Prema podacima MUP-a Kosova, do 12 sati je izdat je 1.501 ulazno-izlazni dokument za građane Srbije, koji na to čekaju u prosjeku 20 sekundi.

Svecla je naglasio da je procedura za izdavanje dokumenta veoma kratka za razliku od druge strane koja je 11 godina služila kao metod pritiska na naše građane koji su prolazili kroz Srbiju.

- Zbog dezinformacija, želim da uvjerim građane Kosova, kao i građane susjedne zemlje, da će prilikom ulaska i putovanja na Kosovo koristiti dokumente koji važe 90 dana - rekao je Svecla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.