open-navfaktor-logo
search
Odbacili navode
MUP Srbije: Pojačana kontrola na prijelazima, pozivamo kosovske dužnosnike da ne šire paniku
AUTOR: Autor: Fena
17.04.2024. u 18:06
get url
text
Srbijanski MUP odbacio je u srijedu kao neutemeljene navode kosovskih dužnosnika o zadržavanju autobusa s registracijskim oznakama Kosova na prijelazu Batrovci, ustvrdivši da je "u toku pojačana kontrola svih putnika" na graničnim prijelazima i da je riječ o "sigurnosnim provjerama".
Tajnik kosovskog Ureda za vezu u Srbiji Fatmir Haxholli ustvrdio je ranije danas kako srpske vlasti na granici s Hrvatskom od ponoći "blokiraju" najmanje četiri autobusa s kosovskim registaracijama i putnicima s Kosova na prijelazu Batrovci.
Haxholli je ocijenio da ta blokada na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo predstavlja "znak osvete i apsurdne nervoze" službenog Beograda zbog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope o podršci Kosovu za članstvo u toj organizaciji, prenosi Hina.
Kasnije danas MUP Srbije odbacio je u saopćenju te optužbe, navodeći da je "u toku pojačana kontrola svih putnika na graničnim prijelazima", te da se provode "sigurnosne provjere" čiji je cilj "veća sigurnost građana", što može "prouzročiti duže zadržavanje" na graničnom prijelazu.
Ministarstvo naglašava da je svim građanima s teritorija Kosova "dozvoljen neometan ulaz" i "najoštrije odbacuje insinuacije da im je ulaz zabranjen zbog posjedovanja dokumenata" koje su izdale vlasti u Prištini, pozivajući kosovske dužnosnike da "ne šire paniku i lažno informiraju javnost".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.