open-navfaktor-logo
search
Interes ispred uvjerenja
Od aktivistice do ambasadorice Srbije: Šta je Milić govorila za Faktor o Vučiću, Zapadu, NATO-u, Rusiji...
Jelena Milić je nova ambasadorica Srbije u Hrvatskoj i u toj vijesti ne bi bilo ništa posebno bitno da buduća nova privremena stanovnica Zagreba nije prošla put od dugogodišnje aktivistice civilnog društva i donedavne direktorice Centra za euroatlantske studije (CEAS), u neku ruku protivnika politike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića do osobe od njegovog velikog povjerenja.  
18.03.2022. u 07:52
get url
text

VEZANI TEKST - Milić: Beograd pravi zaokret prema Zapadu, Dodikove paralele između RS-a i Kosova nisu prijateljske prema Srbiji

Svojevremeno je Milić nakon jedne oštre rasprave na TV Pink sa Vučićem napustila emisiju. U martu 2018. godine govorila je "da Rusija podržava hrvatsku priču o Izbornom zakonu da zaustavi procese u Bosni i Hercegovini".

- Sigurna sam da će Rusi nekim mehanizmima pokušati da uspore procese ili da podrže ovu hrvatsku priču o Izbornom zakonu i svu tu priču koja njima ide u prilog. Njima ide u prilog priča o "tri velike", a to su "velika Srbija", "velika Hrvatska" i "velika Albanija - kazala je prije četiri godine Milić.

Da je promijenila svoj politički kurs i tako se priklonila Vučiću moglo se naslutiti i u nekoliko razgovora u posljednje dvije godine koje je Faktor imao sa Milić. Tako je prije dvije godine za Faktor kazala kako odobrava dolazak srpskih političkih predstavnika iz Bosne i Hercegovine po "svoju pamet" u Beograd. 

- U Crnoj Gori se krše jezička i vjerska prava Srba, na Kosovu nemaju normalnu slobodu kretanja, u BiH postoje tendecije da se mijenja Dejtonski sporazum, a to ne dolazi iz Banje Luke. I to se, jednostavno, ne može svesti pod velikosrpski nacionalizam.

To su ozbiljni, evidentni problemi. Zato smatram da je sasvim legitimno da Vučić poziva u Beograd predstavnike Srba iz regiona. Bolje da idu u Beograd nego u Moskvu. Vidim da se o tome mnogo govori o BiH, a zaboravlja se da je zvanični Beograd podržao Program reformi koji je iz Sarajeva poslan u NATO. I Srbija želi saradnju sa NATO-om – kazala je Milić u februaru 2020.

VEZANI TEKST - Milić: Vučić se sve više okreće SAD-u, vama u Sarajevu to se možda ne čini, Dačić je još zagledan u Miloševića i Rusiju

Četiri mjeseca kasnije za Faktor je ustvrdila ko bi trebao da pobijedi na parlamentarnim izborima u Srbiji. 

- Za Srbiju bi bilo više nego dobro da pobijedi Srpska napredna stranka i to tako da ima dvotrećinsku većinu u Skupštini. Zašto? Jedino oni imaju kapacitet da riješe situaciju s Kosovom. Druga stvar, i ona je strateške prirode, Srbija se na čelu s Vučićem sve više približava Sjedinjenim Američkim Državama. Vama se u Sarajevu to možda ne čini, ali to je činjenica - kazala je Milić. 

Tvrdila je kako se Srbija okreće Zapadu i da se odmiče od Rusije. Ako je nepridruživanje Beograda sankcijama Rusiji zbog agresije na Ukrajinu približavanje Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, onda je Milić upravu. 

   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.