open-navfaktor-logo
search
Predsjednica Kosova
Osmani poručuje Vulinu: Ne možete promijeniti historiju, ubistvo albanskih civila u Račku je ratni zločin
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila da negiranje ratnih zločina i rehabilitacija ratnih zločinaca predstavlja ponovni zločin.
11.12.2021. u 17:52
get url
text

Ona je tako reagovala na izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina od 10. decembra da je masakar u selu Račak "laž" a ubistvo albanskih civila "falsifikat", a da su "tvrdnje o masakru velika uvreda za čitavo čovečanstvo".

Kosovska predsjednica je ocijenila da Vulin svojom propagandom pokušava da promijeni historijske činjenice.

- Bivši portparol supruge zločinca (Slobodana) Miloševića, propagandom pokušava da promijeni historijske činjenice. To je nemoguće. U Račku se dogodio zločin protiv čovječnosti. Ova činjenica je poznata i dokumentovana širom svijeta. Vulinove tendencije otkrivaju ambiciju Srbije da promijeni historiju, to je dugogodišnji napor te zemlje u vezi sa Kosovom - navodi se u saopćenju iz Predsjedništva Kosova.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države osudile su negiranje masakra nad albanskim civilima u selu Račak na Kosovu 1999. godine, ukazujući na to da je ovaj zločin "dobro dokumentovan".

Prema zaključku suda u Hagu, srpske snage ubile su 15. januara 1999. godine u selu Račak, tridesetak kilometara od Prištine, najmanje 45 kosovskih Albanaca, među kojima je bilo žena i djece. Većini ubijenih je pucano u glavu, po svemu sudeći iz neposredne blizine.

I različiti izvještaji OSCE-a i nevladine organizacije Human Rights Watch (HRW) događaje u Račku karakterišu kao masakr albanskih civila od strane srpskih snaga.

Nakon ovog zločina pokrenula se međunarodna zajednica koja je putem pregovora u Rambujeu u Francuskoj pokušala da navede srpsku i albansku stranu da dođu do riješenja po pitanju Kosova, što je Milošević uporno odbijao.

To je doprinijelo odluci o vazdušnoj intervenciji NATO-a u SR Jugoslaviji, koja je počela 24. marta 1999. godine i trajala 78 dana.

U međuvremenu, u ratu na Kosovu ubijeno je ili nestalo više 13.000 ljudi. Srpske vlasti su počele povlačenje nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, koji je omogućio i ulazak NATO snaga na Kosovo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.