open-navfaktor-logo
search
Ramazan u Gazi
Palestinci iftare na ruševinama svojih domova, obroku se najviše obradovali mališani
Maher Salled, jedan od organizatora iftara, kazao je da su pripremili obroke za stotinu porodica čiji su domovi uništeni u izraelskim napadima
AUTOR: Anadolija
11.03.2024. u 20:36
get url
text
Iftar u Rafahu
Iftar u Rafahu
FOTO: Anadolija
Mnogi muslimani u Gazi prvog dana svetog mjeseca ramazana iftar su morali obaviti daleko od svojih domova u teškim ratnim uvjetima, javlja Anadolija.
Palestinci u gradu Rafahu na jugu Pojasa Gaze su iftar, večernji obrok tokom mjeseca ramazana, obavili na ruševinama domova.
Iftar u Rafahu
FOTO: ANADOLIJA
Stanovnici u tom dijelu Pojasa Gaze postavili su stolove i stolice pored ruševina kako bi zajedno organizovali iftar uprkos velikoj nestašici hrane i vode u regiji.
Obroku su se ponajviše obradovali mališani koji su užurbano trčkarali oko stolova.
Maher Salled, jedan od organizatora iftara, kazao je da su pripremili obroke za stotinu porodica čiji su domovi uništeni u izraelskim napadima, dodajući kako je cilj da im bar donekle uljepšaju ramazanske dane.
Iftar u Rafahu
FOTO: ANADOLIJA
Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.
Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.
Od 7. oktobra prošle godine u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno je najmanje 31.112 Palestinaca.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.