open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Zagrebu
Plenković i Rama pozvali na mjere protiv Srbije zbog nasilja na Kosovu
Albanski premijer Edi Rama i hrvatski premijer Andrej Plenković snažno su osudili nasilje srpskih paravojnih snaga na sjeveru Kosova, kao i njihovu "herojizaciju" od Beograda, pozvavši na mjere EU-a i zapada protiv Srbije zbog toga.
02.10.2023. u 15:01
get url
text

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je predsjednika Vlade Republike Albanije Edija Ramu, s kojim je pričao o odnosima između dvije države, ali i incidentu na sjeveru Kosova te njegovim implikacijama na međunarodnoj razini.

Odnosi između dvije države ocijenjeni su kvalitetnim i prijateljskim.

Hrvatska pruža podršku Albaniji na njenom putu prema EU, a danas su dvojica premijera potpisali sporazum s područja socijalne politike i zdravstva.

Tema razgovora bila je i regionalna saradnja te uloga Hrvatske kao EU i NATO članice u regiji, sigurnosne i ekonomske prilike u regiji.

Predsjednik Vlade Republike Albanije Edi Rama istaknuo je kako je Hrvatska primjer uspjeha po međunarodnim integracijama.

Pozdravio je hrvatsku spremnost na investicije u Jadransko-jonski plinovod te poručio kako bi u taj zajednički energetski projekt, važan za regiju i Europu, trebalo uključiti i Crnu Goru.

Premijer Rama osudio je nedavni incident na sjeveru Kosova, u Banjskoj, u kojem je poginuo kosovski policajac te trojica napadača.

- Ubistvo policijskog službenika Republike Kosovo od kriminalne grupe koja je do zuba bila naoružana, nosila vojne odore i ušla na teritoriju Republike Kosovo i dan žalosti kojega je Beograd proglasio za članove te grupe koji su eliminirani od sigurnosnih snaga Kosova su neopravdani, neprihvatljivi i moraju se osuditi na svim mogućim razinama - izjavio je Rama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.