open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Portparol KFOR-a: Iza mirnih srpskih demonstranata na sjeveru Kosova, bile su kriminalne grupe koje su napale KFOR
Portparol Štaba KFOR-a pukovnik Andrea Gallieni izjavio je danas da su se iza mirnih srpskih demonstranata na sjeveru Kosova krile kriminalne grupe koje su pokušale da napadnu trupe KFOR-a.
09.06.2023. u 13:22
get url
text

Pukovnik Gallieni je na konferenciji za novinare kazao da je KFOR kako bi spriječio eskalaciju situacije, nakon što su novi predsjednici u tri općine na sjeveru Kosova pokušali da uđu u njihove kancelarije, 29. maja, rasporedio dodatne trupe na sjeveru.

- Bilo je jasno da ljudi žele da demonstriraju i protestuju na miran način, ali također je bilo jasno da se iza njih kriju neke kriminalne grupe koje su samo pokušavale da napadnu trupe KFOR-a. Poslije ovog velikog protesta, mnogi vojnici iz italijanskog i mađarskog kontingenta povrijeđeni su kamenicama, metalima i eksplozivnim napravama. U početku je bilo 11 iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontingenta, dok su se sutradan pojavili još neki sa lakšim povredama - naglasio je Gallieni.

Portparol KFOR-a je kazao da je dužnost Policije Kosova da pronađe i uhvati te kriminalne grupe.

Dalje, rekao je da obje strane treba da snose odgovornost za akcije na sjeveru, jedna strana za donošenje odluka bez uzimanja u obzir nivoa sigurnosti, a druga za nasilne akcije koje su viđene među demonstrantima.

Gallieni je kazao da kosovske institucije nisu koordinirale sa KFOR-om akcije koje su preduzele na sjeveru, te da je odluka kosovskih institucija da se gradonačelnici na silu uvedu u svoje kancelarije bila jednostrana.

Kako je istakao KFOR trenutno prati situaciju i spreman je da reaguje na svaku eskalaciju situacije.

Odgovarajući na pitanje novinarke Anadolije u vezi turskih vojnika koji su stigli kao pojačanje KFOR-u, pukovnik Gallieni je rekao da će bataljon od 500 vojnika iz Turske na Kosovu ostati dok to bude bilo neophodno.

- Turski bataljon je stigao na Kosovo 5. juna. U ovim trenucima se integrišu i vježbaju sa ostalim pripadnicima KFOR-a. Oni će biti stacionirani ovdje da podrže druge pripadnike KFOR-a da održe mir i spriječe eskalaciju. Postoji mogućnost da budu smješteni na severu zemlje, jer je sada sjever glavni fokus KFOR-a da osigura mirnu situaciju - naglasio je Gallieni.

Prošle sedmice je u Zvečanu u sukobu srpskih demonstranata sa međunarodnim vojnicima misije NATO-a na Kosovu, KFOR-a, povrijeđeno 30 vojnika. KFOR je preuzeo čuvanje općinskih zgrada u tri općine na sjeveru Kosova, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, nakon što je došlo do eskalacije situacije kada su novi gradonačelnici uz pomoć specijalnih jedinica Policije Kosova ušli u općinske zgrade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.