open-navfaktor-logo
search
Izdata i potjernica
Srbija podnosi žalbu na hašku odluku o izručenju radikala
Sudija Liu je izdao i novu potjernicu protiv Radete i Jojića i zatražio njihovo hitno izručenje u Haag
24.05.2019. u 15:26
get url
text

Srbijansko Ministarstvo pravde najavilo je da će se žaliti na odluku Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) o izručenju dva člana Srpske radikalne stranke (SRS) optužena za nepoštivanje Suda u Haagu. Ministrica pravde Nela Kuburović je rekla da je "licemjerno" od Haaga da kaže da se svjedoci ne smiju pojaviti u Beogradu i da radikalima mora da se sudi u Haagu.

-To nije zahtjev Tužilaštva, već zahtjev Suda. Sudska odluka je jučer stigla u Ministarstvo pravde. Srbija ima pravo žalbe, ona će to osporiti - kazala je Kuburović a prenijela srbijanska televizija "Happy".

S obzirom da su svjedoci u ovom slučaju rekli da ne vjeruju srbijanskom pravosuđu, MMKS je povukao odluku kojom je postupak za nepoštivanje Suda protiv Petra Jojića i Vjerice Radete prebačen u Srbiju.

Sudija Liu Daqun je, u odluci kojom se postupak protiv Jojića i Radete vraća u Haag, naveo da je to potrebno s obzirom da su svjedoci nevoljni da otkriju svoje podatke srbijanskim vlastima iz straha za život i bezbjednost, što čini "održavanje postupka u Srbiji nemogućim".

-Odbijanje svjedoka da daju iskaze u Srbiji bitno bi onemogućilo Tužilaštvo da iznese svoj slučaj i odužilo postupak - stoji u odluci sudije Liua.

Jojić i Radeta, zvaničnici Srpske radikalne stranke (SRS), optuženi su za nepoštivanje Haškog suda u postupku protiv njihovog stranačkog kolege Vojislava Šešelja – koji je pravosnažnom presudom proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na deset godina zatvora.

Tribunal je prethodno, skoro tri godine, tražio od Beograda da uhapsi i izruči Jojića i Radetu, koje je u oktobru 2012. optužio da su utjecali na svjedoke u haškom procesu protiv Šešelja tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili ne svjedoče.

Vlasti Srbije su ranije, tokom dugotrajnog sporenja s Tribunalom oko hapšenja i izručenja dvoje radikala, predlagali da se njima sudi pred srbijanskim sudom, ali je Haški tribunal tu mogućnost odbijao. Prije nego što je zatvoren krajem 2017. godine, Tribunal je Mehanizmu proslijedio predmet protiv Jojića i Radete na daljnje odlučivanje, i donesena je odluka da se postupak prebaci u Srbiju.

Sudija Liu je izdao i novu potjernicu protiv Radete i Jojića i zatražio njihovo hitno izručenje u Haag.

U odluci stoji da je navode svjedoka o strahu za njihovu sigurnost provjeravao i Ured registrara MMKS-a, te utvrdio da su ti navodi izazvali zabrinutost u vezi s mogućim posljedicama po sigurnost, privatnost i bezbjednost svjedoka i njihovih porodica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.