open-navfaktor-logo
search
Licemjerna politika
U Sandžaku se pitaju: Zašto Vučić ne ode u Priboj nakon poziva na klanje Bošnjaka, zašto šuti Vulin
Nacionalističko orgijanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Priboju uznemirilo je Bošnjake ovo općine, ali i stanovništvo Sandžaka.    
04.01.2022. u 11:16
get url
text

VEZANI TEKST - Policajci u Priboju Novu godinu slavili uz "Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice"

- Pozivi na klanje Bošnjaka pjevanjem "Oj Sjenice nova Srebrenice" je za svaku osudu. Ali, mi u Srbiji, u Sandžaku, stalno nakon ovakvih i sličnih groznih dešavanja samo pričamo o osudi. U Srbiji nema suočavanja s prošlošću.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, osim što je verbalno osudio izgrede, trebao doći u Priboj, a nije. Ministar MUP-a Aleksandar Vulin zna reagovati pet minuta nakon nekog događaja, sada se ne javlja danima. Pazite, nacionalističko orgijanje izveo je državni službenik čiji je posao da štiti sve građane Srbije i to je ono što naročito zabrinjava Bošnjake - kaže za Faktor Fahrudin Kladničanin, izvršni direktor Akademske inicijative Forum 10 iz Novog Pazara.

Fahrudin Kladničanin

Kladničanin podsjeća da je Priboj kao pogranična općina nažalost itekako osjetila posljedice agresije na Bosnu i Hercegovinu.

VEZANI TEKST - Porodice i 29 godina od otmice i ubistva 17 Bošnjaka u Sjeverinu još tragaju za njihovim posmrtnim ostacima

 

- Prije rata u Priboju je bilo više od 30 posto Bošnjaka, sada ih ima jedva osam, devet posto. Spaljivana su bošnjačka sela, ljudi su protjerani sa svojih ognjišta, desili su se monstrozni zločini u Sjeverinu, Štrpcima...

Sada na djelu imamo dvostruke političke igre. S jedne strane deklarativno se poručuje da Bošnjaci imaju ista prava kao Srbi, ali se oslikavanjem murala ratnim zločincima, nacionalističkim orgijanjem šalju drugačije, uznemirujuće poruke - ističe Kladničanin.

Naš sagovornik ističe kako su bošnjačke političke stranke u nekoj vrsti koalicije sa Vučićem.

- Vučić je u Sandžaku na prošlim izborima dobio ogromnu podršku Bošnjaka. Znači, crpi određeni legitimitet iz bošnjačkih glasova. Ponavljam, zašto sada ne ode u Priboj i tako da podršku tim ljudima koji su uplašeni, brinu se za sigurnost - pita se Kladničanin. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.