open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
U Zagrebu skup solidarnosti: Osuđujemo aparthejdski, doseljenički režim i tražimo slobodu za Palestince
Na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu održano je mirno protestno okupljanje pod nazivom "Skup solidarnosti s Palestinom" na kojem se okupilo više stotina građana, javlja Anadolija.
25.10.2023. u 20:05
get url
text

Više od 500 građana okupilo se ispod palestinskih zastava i slogana koji na engleskom i hrvatskom jeziku zahtijevaju obustavu daljih napada Izraela na Gazu.

"Zagreb je uz Palestinu", "Hrvatska uz Palestinu", "Koliko još života?", "Free Palestine", "Kraj ilegalnoj okupaciji"..., neki su od istaknutih transparenata na skupu.

 

- Odlučili smo se nanovo organizirati i pozvati ljude da ustanu protiv ove stalne 75-godišnje okupacije ogromnog kolonizatorskog projekta koji nemilosrdno gazi sve pred sobom. Osuđujemo aparthejdski, doseljenički režim i tražimo slobodu za sve Palestince. Tražimo deokupaciju i dekolonizaciju. Imanentno zaustavljanje ovog rata. Pozivamo na mir i na uspostave slobode na palestinskim prostorima - poručila je suorganizatorica protesta i dugogodišnja aktivistica za ljudska prava i prava izbjeglica Emina Bužinkić.

U svom obraćanju okupljenima, Bužinkić je osudila napad Hamasa na civilno židovsko stanovništvu u kibucima, što je odobreno glasnim aplauzom iz okupljene mase, no također je poručila kako osuđuje napade Izraela na pojas Gaze, kao i šutnju međunarodne zajednice.

 

- Zaustavite okupaciju Palestine - poručila je Bužinknić i dodala:

- Stojimo puni poštovanja prema svim žrtvama i svim izgubljenim životima.

Pozvala je i na izbjegavanje govora mržnje.

Na mirno okupljanje solidarnosti s Palestinom putem društvenih mreža pozvala je i stranka Radnička fronta.

Skup je, kao javno okupljanje, snimala i osiguravala policija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.