open-navfaktor-logo
search
Protesti
Uhapšen 71 demonstrant u Beogradu, među njima i državljani BiH
Tokom protesta u Beogradu u petak navečer povrijeđeno je 14 policajaca i 19 demonstranata, a uhapšen je 71 demonstrant, među kojima ima i državljana Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Tunisa, saopćio je u subotu direktor srbijanske policije Vladimir Rebić.
11.07.2020. u 14:36
get url
text

- Ušli su u Srbiju koja im je pružila gostoprimstvo, ali oni su došli da ruše i napadaju policiju - rekao je Rebić i najavio da će protiv uhapšenih narednih dana biti proveden pravosudni postupak.

Direktor policije saopćio je da su za četiri večeri protesta povrijeđeni deseci policajaca, a da ih je 130 moralo zatražiti ljekarsku pomoć.

U toku su, kako je rekao, operativne aktivnosti, pregledi video-nadzora i snimaka s protesta kako bi bili identificirani i napadači na novinare, fotoreportere i snimatelje, među kojima je najmanje troje teže povrijeđeno u napadima demonstranata i policije, unatoč tome što su se identificirali press iskaznicama.

Hitna služba zbrinula je 19 povrijeđenih, od kojih je osmero upućeno u Vojno-medicinsku akademiju, a 11 u Urgentni centar. Prepostavlja se da je lakše povrijeđenih bilo nekoliko desetaka, ali im nije bila potrebna ljekarska pomoć, prenosi Hina. Protesti u petak navečer, četvrti po redu, počeli su mirno, a neredi su počeli oko 21 sat pokušajem stotinjak agresivnih demonstranata da uđu u zgradu Skupštine Srbije, nakon čega je interveneirala policija.

Uslijedilo je kratko zatišje, a potom su napadi na policiju nastavljeni, da bi uz pojačanje i angažiranje žandarmerije i policijskih vozila "hummer", rastjerivanje demonstranata potrajalo do poslije ponoći. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u petak navečer iz Pariza, komentirajući proteste u Beogradu i još nekoliko gradova Srbije, da nasilnici neće pobijediti, te da će ih većina biti uhapšena.

Vučić je rekao kako se građani ne bi trebali brinuti zbog protesta, naglasivši da će Srbija pokazati da je demokratska država, apelirajući da se zbog koronavirusa ne ide na proteste.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.