open-navfaktor-logo
search
Bez praska
NASA predstavila civilni avion koji leti brže od zvuka
Mlazni avion, koji je dug oko 30 metara i ima raspon krila od oko deset metara, predstavljen je na lokaciji koja pripada kompaniji Lockheed Martin u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.
13.01.2024. u 10:52
get url
text

Avion je centralni dio NASA-inog projekta "Quesst" (Quiet SuperSonic Technology). Prvi testni letovi iznad odabranih regija SAD-a planirani su za kasnije ove godine, tokom kojih će se prikupljati dodatni podaci.

- X-59 je "otprilike 30 metara dug korak naprijed na putu koji je započeo prije nekoliko desetljeća, prema održivom komercijalnom nadzvučnom letu - rekao je upravitelj NASA-e Bob Pearce.

Potpredsjednica NASA-e Pam Melroy opisala je letjelicu kao "još jedan dragulj u NASA-inoj kruni".

Posebnost X-59 je to što bi letjelica trebala moći postići nadzvučnu brzinu bez praska koji nastaje probijanjem zvučnog zida. Zvučni udar ne događa se samo u trenutku kad objekt prijeđe zvučnu barijeru, već je to kontinuirani učinak dok objekt putuje nadzvučnom brzinom.

Američka savezna uprava za avijaciju (FAA) do daljnjeg je zabranila sve civilne nadzvučne letove iznad SAD-a.

X-59 je dizajniran da leti na visini od oko 16 kilometara brzinom od 1.500 kilometara na sat. Umjesto glasnog praska, proizvodi samo zvuk jednako glasan kao lupanje vratima automobila.

Lockheed Martin je od NASA-e dobio oko 250 miliona dolara za razvoj letjelice. Posljednji put redovni nadzvučni putnički letovi bili su prije dvadesetak godina legendarnim Concordeom između Pariza, Londona i New Yorka.

Nakon nesreće u Parizu s više od 100 smrtnih slučajeva 2000. godine, operacije su prekinute 2003.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.