Uspjesi

Iz Živinica uskoro kreće izvoz ribe u Evropu

Objavljeno: 12.01.2019. u 09:36

Trenutno se u fabrici ne može proizvesti onoliko koliko se može prodati

U budućnosti planiraju širenje tržišta

FOTO: Ilustracija

Fabrika za preradu ribe BH FISH dobila je prije nekoliko dana svu potrebnu dokumentaciju kako bi mogla početi sa izvozom ribe na tržište Evropske unije.
Fabrika osnovana prije 11 mjeseci bavi se filetiranjem i preradom inćuna, a pored 60 osoba koje su u njoj zaposlene početak izvoza dovest će i do otvaranja još toliko radnih mjesta.

No to nije konačna brojka jer je riječ o proizvodu koji je namijenjen bogatim tržištima a količine koje ona mogu primiti su neograničene. Praktično, koliko god inćuna se u Živinicama preradi, moći će se prodati u Evropi, a to znači da su i mogućnosti za zapošljavanje ogromne.

-U proteklih nekoliko mjeseci prošli smo veoma zahtjevan proces da bismo dobili izvozni broj za Evropsku uniju. Morali smo zadovoljiti sve stroge standarde Evropske unije, tako da je iza nas veliki posao. Broj se aktivira 21. januara a to je ujedno i dan kada možemo početi sa izvozom. Sve što smo do sada prozveli je spremno i čekamo da prve pošiljke iz naše fabrike krenu u Evropu - kazao je za BiznisInfo direktor BH FISH-a Željko Rička.

Inćuni iz Živinica bit će isporučivani velikim trgovačkim lancima u Francuskoj, Njemačkoj, Španiji i ostalim zemljama Zapadne Evrope, a u budućnosti će vjerovatno doći i do širenja pogona jer kako kaže Rička – trenutno se u fabrici ne može proizvesti onoliko koliko se može prodati.

Izvor:   BiznisInfo

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije