Povodom 25. godišnjice osnivanja tzv. Herceg-Bosne, čije je čelnike Haški sud pravosnažno osudio na ukupno 111 godina zatvora, oglasio se Institut za istraživanje genocida Kanada.

U saopćenju se podsjeća da je "haška šestorka" - Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić krajem novembra prošle godine osuđena za udruženi zločinački poduhvat u kojem je dokazano da je bivši državni vrh Hrvatske učestvovao u agresiji na BiH.

I pored navedene pravosnažne sudske činjenice od strane vrhovnog svijetskog pravnog autoriteta, veličanje ove zločinačke paradržave nastavlja se 28. augusta pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH koji tako nastavlja djelovati protiv vlastite države koja ga plaća. Za Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) skup u Mostaru najavljen povodom obilježavanja tzv. Herceg-Bosne je ilegalan, antibosanski, imajući u vidu da je Sud UN pravosnažnom presudom utvrdio da je stvaranje tkz. zločinačke paradržave Herceg-Bosne bilo protiv međunarodnog prava i da je predstavljalo sastavni dio agresije na državu BiH.

Udruženim zločinačkim poduhvatom stvaraoci zločinačke paradržave Herceg-Bosne imali su namjeru državu BiH agresijom, ratnim zločinima i zločinama protiv čovječnosti razbiti i izdvojiti njene teritorije koje su po dogovoru iz 1939. između Cvetkovića i Mačeka bile označene kao hrvatske. Radilo se o ratnom zločinu i zločinu protiv čovječnosti, te slavljenje godišnjice zločinačke paradržave Herceg-Bosne znači kontinuitet zločina prema državi BiH drugim sredstvima. U smislu političke i vojne organizacije, herceg-bosanski agresivno genocidni politički projekt je reakcija a time i kopija republičko-srpskog projekta, i s obzirom na agresivne političke ciljeve i teritorijalne apetite u BiH, ali i s obzirom na mehanizme i strategije kojima se želio ostvariti taj agresivno genocidni politički projekt.

Taj srpsko-hrvatski udruženi zločinački projekt u i van BiH traje i danas, pod strateškim liderstvom Milorada Dodika i Dragana Čovića, navodi se, između ostalog, u saopćenju  Instituta za istraživanje genocida Kanada, koje potpisuje direktor Instituta prof. Emir Ramić.

Dodaje se i da se nedopustivim smatra veličanje zločinačke paradržave kojoj je pravosnažno presuđeno pred sudom UN-a. te da je to kontinuitet vrijeđanja žrtava, udar na pravdu, pravo i istinu i ugrožavanju stabilnosti i mira.