open-navfaktor-logo
search
Umjetnik
Adis Lukač: Skulptura Tvrtku I je potrebna i da nas podsjeti koliko smo jaki kada djelujemo zajedno
Sarajevo bi, kako je planirano, naredne godine trebalo postati ponosni vlasnik skulpture najvećeg vladara Bosne i Hercegovine – kralja Tvrtka I Kotromanića.
18.11.2021. u 09:02
get url
text

Nakon Tuzle, Prozora i Herceg Novog, bh. prijestolnica, postat će četvrti grad koji čuva uspomenu na značajnu historijsku ličnost svih naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine. Tvrtko je, podsjetimo, bio posljednji bosanski ban u periodu od 1353. do 1377. godine, a zatim prvi bosanski kralj od 1377. do 1391. godine. Za vrijeme njegove vladavine Bosna je zauzimala najveći teritorijalni obim u svojoj historiji, a pod vlast tadašnje Kraljevine Bosne potpadali su veliki dijelovi sadašnje Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Javni konkurs 

Grad Sarajevo je prije nekoliko dana objavio tendersku dokumentaciju za javni konkurs koji će, kako je istaknuto, uskoro biti objavljen. Prema do sada poznatim informacijama spomenik bi trebao biti izgrađen u parku iza zgrade Predsjedništva BiH, a okvirni budžet za izgradnju je 250.000 KM. Uslov je i da ne podsjeća ni na jedan spomenik posvećen Tvrtku I.

Skulptor i slikar, Adis Lukač, autor je skulpture Tvrtka I u Tuzli, a da li će se prijaviti i na konkurs u Sarajevu, i napraviti još jedan spomenik, nije nam mogao kazati, jer, "predpostavlja da će konkurs, baš kao i u Gradu Soli, biti pod šiframa, a imena umjetnika neće biti poznata do proglašenja najboljeg prijedloga".

Za Faktor je prokomentirao zašto je važno da glavni grad BiH dobije skulpturu Tvrtka I Kotromanića.

- Velika je stvar da glavni grad dobije spomenik najvećeg bosanskog vladara ikada, prvenstveno zato što je to naše zajedničko historijsko naslijeđe. Znamo svi da je u periodu Tvrtka BiH bila trgovački jako razvijena, bila je država koja je bila primjer susjednim državama. Sve ono što sada radimo ima odjeka u budućnosti, tako da je pogotovo u vremenima kada postoje i grupišu se neke snage da razvodne značaj jedinstva BiH kao države, dobar trenutak da se udaraju ti temelji, da se ne zaboravljaju bitne stvari, bitne historijske činjenice na koje možemo biti izuzetno ponosni – istakao je Lukač.

Jedna istina

Kaže da ako iskrenim nijetom svoj fokus usmjerimo na Tvrtka I, činjenica je da ćemo vidjeti jednu jedinu istinu – da nam je to zajedničko, da smo svi zajedno bili jako moćni, kvalitetni, te ako je moglo tada, onda može biti ponovo.

- Kao optimista se mogu poistovjetiti sa tim, i mislim da će to patriotama biti motiv više, jer oni sami po sebi imaju taj normalan odnos prema državi. Oni koji su u nekoj sjeni, u nekom mraku, volio bi da sagledaju istinu. Nadam se da će nešto ovako pokrenuti da razmisle da nema mjesta za mržnju, a da ima mjesta za sve nas redom. Nema nas puno, a mislim da možemo napraviti dobru državu. To su optimistične note u koje vjerujem kao optimista. Bitno je jako da gajimo i čuvamo svoju historiju – naglasio je.

Smatra da bi spomenik najbolje bilo izgraditi u bronzi jer je najpostojaniji materijal koji odolijeva vremenskim uslovima.

Potvrdio je i da je pri kraju s izgradnjom spomenika sportskoj legendi Mirzi Delibašiću.

- Spomenik je već u poodmakloj fazi. Ide dobro iako nam je rok bio poprilično kratak. Uspjeli smo. Sve teče bez ikakvih stopiranja, u dobrom je toku, imamo dobar tajming, Postament se već radi, dakle još malo – kaže Lukač.

Zaključuje da je raditi skulpture velikana koji su obilježili historiju veliki gušt, ali i odgovornost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.