open-navfaktor-logo
search
Ročište sutra
Advokat Kreho: Elez je rekao da ne poznaje ljude za čija ubistva ga terete, za "Lutku" mu se ne može suditi
Ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH da se Darku Elezu koji je sinoć izručen iz Srbije u BiH odredi jednomjesečni pritvor bit će održano sutra, potvrdio je za Faktor njegov advokat Senad Kreho.
04.03.2021. u 16:11
get url
text

Dodao je i da tačan termin ročišta još ne zna.

VEZANI TEKST - Odgođeno ročište Darku Elezu u Sudu BiH

Tužilaštvo BiH najavilo je da će u popodnevnim satima uputiti prijedlog Sudu za određivanje pritvora, prije isteka zakonskog roka od 24 sata nakon što im je predat.

Iz Suda Bih kažu da im prijedlog još nije stigao.

Kako je kazao Kreho za Faktor, Elez se sinoć pred tužiocem izjasnio za ono što mu se stavlja na teret, te iznio svoju odbranu.

- Cijela drama je bila oko toga da li se ili ne može goniti za predmet "Lutka". On se ne može za to krivično goniti, u rješenju ministrice pravde Srbije jasno je navedeno za šta može, a za šta ne može. Čak i ono neko ugrožavanje sigurnosti za koje ga sumnjiči MUP RS-a, ni za to se ne može teretiti jer prema zaprijećenoj kazni ne ispunjava kvotu da bi zbog toga bio izručen - kazao je Kreho.

Podsjetimo, Elez je izručen Bosni i Hercegovini po odluci ministrice pravde Srbije, a nakon što je nedavno Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno odlučio da su ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje.

VEZANI TEKST - Darko Elez izručen, odmah sproveden u Tužilaštvo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine njegovo izručenje je tražilo na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovode to Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama iz regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih osoba sa područja Istocnog Sarajeva i BiH.

Radi se o ubistvima vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika noćnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istočnom Sarajevu.

- Kada su u pitanju ova ubistva za koja se tereti, on je sinoć kazao da nema nikakve veze s tim. Rekao je da ljude uopće ne poznaje - kazao nam je Kreho.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.