open-navfaktor-logo
search
Masakr na mezarju
Agresorska granata je prije 28 godina ubila 10 Sarajlija koji su došli na dženazu
Desetero Sarajlija ubijeni su u eksploziji agresorske granate prije 28 godina na mezarju Budakovići, tokom dženaze sugrađanki Fadili Karšić.
12.06.2021. u 12:06
get url
text

Granata je ispaljena sa položaja Vojske RS-a iz pravca Trebevića, a tada je lakše i teže ranjeno još troje građana Sarajeva.

Ubijeni su: Edhem Borovina, Salko Bradić, Osman Curić, Asim Džaferović, Amir Džanko, Asim Konaković, Sejdalija Kurtić, Kasim Pintol, Smail Sarač i Began Sarajkić.

Na mjesto masakra cvijeće su, povodom obilježavanja 28. godišnjice ovog masakra, položile porodice ubijenih, delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i Općine Stari Grad, te predstavnici Unije civilnih žrtava rata KS i AntiDayton pokreta.

- Danas, i nakon 28 godina, se prisjećamo ovih žrtava i govorimo o njima jer je to jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti. Potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje niti nigdje na svijetu. No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije - rekla je ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Melika Husić-Mehmedović, nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti ubijenim Sarajlijama, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.