open-navfaktor-logo
search
Organizovani kriminal
Akcija "Šakal": Ukupno devet osumnjičenih uhapšenih u Sarajevu i na Sokocu dovedeni pred tužioca
Pripadnici iz Uprave za organizovani i teški kriminal i Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP-a RS-a, u saradnji sa policijom MUP-a Kantona Sarajevo predali su tužiocu Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju devetericu osumnjičenih koji su uhapšeni jučer u okviru zajedničkih aktivnosti na području Sarajeva i Sokoca.
27.12.2022. u 12:54
get url
text

{$galerijaFotografija}

Ove aktivnosti usmjerene su na suzbijanje organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim međunarodnim prometom opojnih droga, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

VEZANI TEKST - Akcija kodnog naziva "Šakal": Sarajevska policija zaplijenila drogu i novac, uhapšene četiri osobe

- Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama člana 195., neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene iz člana 193. KZ-a BiH, pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 333. Krivičnog zakona RS-a i krivično djelo pranje novca iz člana 209. KZ-a BiH - navode iz Tužilaštva BiH.

Ističu da su u okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene informacije i dokazi da su se osumnjičene osobe iz oba entiteta, duže vrijeme bavila krijumčarenjem većih količina opojnih droga iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u Bosni i Hercegovini, te dalje distribucije prema ilegalnom narko-tržištu zemalja Evropske unije i na taj način sticale nezakonitu imovinsku korist, koju su, između ostalog, trošili za kupovinu nekretnina i skupocjenih vozila.

VEZANI TEKST - Poznato koga MUP RS-a hapsi na Sokocu, pretresaju se objekti i vozila

- Tužilac će osumnjičene ispitati u zakonskom roku, nakon čega će odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane i nastavku istražnih aktivnosti u predmetu - saopćeno je iz Tužilaštva.

Akcija Šakal, MUP RS i MUP KS, predaja osumnjičenih u Tužilaštvo BiH, 27.12.2022.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.