Ako i vi imate naviku da se kod kuće, od sunca, "spašavate" spuštanjem roletni na prozorima, znajte da to baš i nije zdrava navika.

Tvrde to naučnici sa Univerziteta Oregon u SAD-u, i u nastavku objašnjavaju kako sunčeve zrake ubijaju bakterije koje žive u kućnoj prašini i tako smanjuju rizik od alergijskih reakcija.

U svrhu istraživanja utjecaja sunčeve svjetlosti na mikrobe u prašini, naučnici su kreirali tri različite situacije: mračnu sobu, sobu s dnevnom svjetlošću i sobu izloženu UV svjetlosti.

Nakon 90 dana došli su do sljedećih rezultata:

- U mračnoj sobi bilo je prisutno 12 posto bakterija više nego što je uobičajeno.

- S druge strane, u sobi izloženoj dnevnom svjetlu svega 6,8 posto bakterija uspjelo je preživjeti u takvoj okolini, a uz UV svjetlost 6,1 posto bakterija.

Važno je napomenuti da su sojevi bakterija pronađeni u mračnoj sobi isti oni koji kod ljudi izazivaju poteškoće s respiratornim sistemom.

Sunčeva svjetlost nije samo izvor prijeko potrebnog vitamina D, ona može pomoći u prevenciji bolesti disajnih puteva koje predstavljaju najučestalije infekcije savremenog doba.

Ovo istraživanje samo potvrđuje stoljetnu narodnu mudrost koja govori da je sunčeva svjetlost najbolji borac protiv štetnih mikroorganizama.