Navalni, jedan od vodećih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, u augustu je avionom prebačen u Njemačku na liječenje nakon što je kolabirao na letu između dva ruska grada, poslije, kako smatraju Njemačka i druge zapadne države, trovanja otrovom novičokom.

Rusija tvrdi da ne postoje dokazi da je disident otrovan te odbacuje mogućnost da je povezana s tim činom, prenosi agencija Reuters.

Ruska zatvorska uprava (FSIN) u ponedjeljak je optužila Navalnog da krši uvjetnu kaznu koju i dalje služi zbog presude iz 2014. te da izbjegava nadzor ruskih vlasti.

FSIN se poziva na članak iz britanskog medicinskog časopisa "Lancet" o njegovom liječenju u kojem stoji da je Navalni pušten iz berlinske bolnice 20. septembra te da su svi simptomi trovanja nestali 12. oktobra, prenosi Independent.

- Stoga taj osuđenik ne ispunjava sve sudske obaveze te izbjegava nadzor kriminalnog inspektorata - tvrdi ruska institucija.

Navalni služi tri i po godine dugu uvjetnu kaznu zbog slučaja prevare za koji on tvrdi da je politički progon.

FSIN je saopćio kako je pozvao Navalnog da se javi vlastima te da bi njegova uvjetna kazna mogla postati zatvorska ako prekrši uvjete presude.

Institucija nije dala rok, ali Navalni je objavio poruku koju je dobio njegov advokat u kojoj stoji da se u Moskvu mora javiti do sutra u devet sati.

Njegova glasnogovornica Kira Jarmiš na Twitteru je napisala kako je nemoguće da se Navalni vrati do tog roka jer se i dalje oporavlja od trovanja, a FSIN je optužila da djeluje po nalogu Kremlja.