open-navfaktor-logo
search
Povukla paralelu
Amanpour o ratu u Ukrajini: Branioci Sarajeva su imali UN-ov embargo, bili nadjačani oružjem, ali odbranili su se srcem
Poznata novinarka CNN-a Christiane Amanpour, koja je za ovu televiziju godinama izvještavala o ratovima širom svijeta, između ostalog i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, na CNN-u je govorila o ruskoj invaziji na Ukrajinu i svome iskustvu iz naše zemlje.
03.03.2022. u 09:36
get url
text

Na upit da li možda precjenjujemo šanse Ukrajine da zaustave rusko napredovanje, kazala je da se ta situacija mora pratiti svaki dan iz sata u sat, a potom je navela da je sve to preživljavala 1990-ih tokom opsade Sarajeva.

- Znate, ja sam živjela to u Sarajevu 1990-ih i cijela moja generacija ratnih dopisnika. I svi su pisali o Sarajevu i braniocima grada te četiri godine. Bili su jako nadjačani oružjem, brojčano nadjačani... Čak su imali i UN-ov embargo na uvoz oružja koji im je vezao ruke iza leđa - kazala je Amanpour.

Dodala je da su za to vrijeme srpske separatiste teškom artiljerijom, oklopnjacima i ostalim opskrbljivali Srbijanci, Rusi i drugi koji su ih podržavali.

- I branioci nisu pokoreni. Sarajevo nikad nije palo! I nisu dobili ništa od Zapada. Nisu imali zračnu podršku, zaštitu iz zraka. Ništa! To je bilo samo srce ljudi i ono što su oni mogli učiniti. I mislim da treba nastaviti pratiti ovaj nevjerovatan otpor Ukrajinaca - zaključila je poznata novinarka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.